Zonderland wil revanche voor Peking met uitzonderlijke oefening

Zonderland afgelopen week tijdens een training in de O2 Arena in Londen. Foto Reuters / Dylan Martinez

Turner Epke Zonderland hoopt zich vanmiddag in Londen te plaatsen voor de toestelfinale op rek. Zonderland heeft een spectaculaire olympische oefening voorbereid, waarmee hij zich wil revancheren voor zijn val in Peking.

De 26-jarige Zonderland, Europees kampioen en tweevoudig winnaar van het zilver op de WK, moet om kans te maken op goud een groot risico nemen bij zijn oefening. Hij dient elementen te combineren die bij elkaar voor een hoge uitgangswaarde en bonuspunten zorgen. Hoe moeilijker de oefening, des te hoger de score. Althans, bij een goede uitvoering. Want elke fout betekent aftrek van punten.

Zonderland heeft gekozen voor een rekoefening met een extreem hoge uitgangswaarde van 7,9. Daarover zei hij deze week in NRC Handelsblad:

“Ik heb zelfs nog even gedacht aan een oefening van 8,1 punten, maar bij een foute uitvoering is de aftrek 0,3 punt extra. Dat is meer dan de 0,2 die het oplevert. Dat vind ik het risico niet waard.”

Oefening met drie zwaai-elementen en allerlei draaiingen

De oefening van Zonderland combineert in zijn oefening de Cassina, de Kovacs en de Kolman, drie zwaai-elementen met allerlei draaiingen. Zonderland is de eerste turner die zich aan deze triple waagt. Als het lukt, levert hem dat een bonusscore van 0,4 punten op. Hij is niet bang dat hij te veel risico neemt, zo zei hij in NRC:

“Ik heb die elementen al zo vaak gedaan, zowel afzonderlijk als in combinatie met twee sprongen. Het kost me niet extreem veel moeite er drie achter elkaar te doen. En ik ben al vanaf februari aan het trainen op die serie. Het zal wel moeten. Wil ik me onderscheiden in Londen, dan zal ik iets nieuws moeten laten zien.”

Overigens reserveert Zonderland de zware combinatie voor de finale. Tijdens de kwalificatiewedstrijd van vanmiddag zal hij de Cassina en Kovacs combineren en de Kolman afzonderlijk uitvoeren. Daarmee verliest hij de bonus van 0,4 punten, maar Zonderland vertrouwt er desondanks op de finale te zullen halen. Eenmaal in de olympisch eindstrijd, op 7 augustus, zal hij voluit gaan.

    • Pim van den Dool