Zomergasten

Noem het maar beroepsdeformatie. Maar als ik naar een praatprogramma op televisie zit te kijken waarin gast en presentator een glas wijn drinken wil ik weten welke dat is. Zo heb ik weken lang tegen Mart Smeets aangekeken tijdens zijn verslaggeving van de Tour de France. Iedere avond: wijn op tafel. Welke was het? Geen hint, geen clou, geen aftiteling. Hopelijk werd er niet geput uit de kelders van de publieke omroepen.
De keren dat ik op tv ben verschenen of een radiopraatje mocht houden en als dank een fles rood (altijd rood) mee kreeg, leidden niet tot vreugde in het glas. Integendeel. Oude, vermoeide wijnen waren het veelal. Van een bedenkelijke kwaliteit. En afhankelijk van bij welke omroep ik moest wezen: bio en/of onder vijf euro.

Afgelopen zondag zat ik naar de Moeder aller Praatprogramma’s te kijken. Inderdaad: Zomergasten. Met aan tafel Henny Vrienten. En daar was op een goed moment ook het glas weer. In 2009 was actrice Carice van Houten zo vriendelijk om tijdens de aflevering al te onthullen welke witte wijn zij aan het drinken was.

Goede smaak kon haar niet ontzegd worden: het was een Grüner Veltliner van de Oostenrijkse topproducent Willi Bründlmayer. Maar welke rode had Henny Vrienten nu in zijn glas? Had hij die zelf mogen kiezen? Of was er tegen de productieassistente gezegd: ‘Doe maar’? Nu wilde ik het weten. Vandaar dan ook maar eens contact gezocht met zomergasten@vpro.nl

En verdomd, er kwam vrijwel direct antwoord terug van de grote baas zelf. Peter van Ingen meldde dat Vrienten heel gericht had gevraagd om ‘een rode wijn uit een klassiek wijnland.’ Een verzoek dat gehonoreerd werd via Roc des Anges 2010 ‘Segna de Cor’. Evenals Carice van Houten kan ook Vrienten goede smaak niet ontzegd worden. Bovendien blijkt de VPRO ook niet op een dubbeltje gemeenschapsgeld meer of minder te kijken.

Roc des Anges is een van de beste Côtes du Roussillon Villages die ik het afgelopen jaar proefde. Ik pak mijn notities er eens bij: ‘Grote Côtes. Laag rendement. Oude stokken. Een nog oudere, verticale pers die zorgt voor een zachte persing. Zacht rood fruit daarom. Plus bramen. Afgewogen wijn. Want aan de andere kant van de balans een snufje specerij, de onvermijdelijke plaatselijke garrigue, een mespuntje peper, een el fluwelen tannines en wat Sinterklaasspeculaas.’

‘Gulzige wijn’, meent de importeur. En nog gulziger drinkers worden verlangd. Overigens is de kans dat we die treffen bij Zomergasten niet groot.

Van Ingen meldde in zijn mail dat de Zomergasten-bar niet gedurende de hele uitzending open is: ‘…de gast moet geconcentreerd kunnen praten en stabiel op zijn stoel kunnen blijven zitten. Tijdens één van de uitzendingen, enkele jaren geleden, belde de verontruste partner van een Zomergast ons tijdens de uitzending op. Naar aanleiding van het drinken van een tweede glas wijn wilde zij ons ervoor waarschuwen dat haar man snel moe werd van rode wijn. Sindsdien schenken wij geen wijn eerder dan 22 uur.’

Ben nu bijkans nog benieuwder naar wie dat was dan naar wat er morgen door Micha Wertheim wordt gedronken.

    • Harold Hamersma