Zo maak je een peddel

Discovery legt uit hoe kanopeddels en paardrijzadels gemaakt worden.
Discovery legt uit hoe kanopeddels en paardrijzadels gemaakt worden.

How sports are made Discovery, 8.55 en 14.15 uur

Voor live sport kan de kijker op de tweede dag van de Olympische Spelen terecht bij Nederland 1, BBC en Eurosport. Voor de toeschouwer die geïnteresseerd is in de achtergrondinformatie zendt Discovery zondag vier afleveringen uit van het programma How sports are made.

How sports are made is een variant van How it’s made, dat de kijker uitlegt hoe alledaagse voorwerpen als aluminiumfolie, contactlenzen en kettingzagen worden gemaakt. De sportvariant hanteert hetzelfde concept, al gaat het hier om de attributen die sporters gebruiken. Zo leert de kijker dat een zadel op maat gemaakt wordt voor ruiter én paard, uit welke lagen ijshockeysticks opgebouwd zijn en hoe kanopeddels gemaakt worden.

Discovery zendt meer achtergrondprogramma’s uit. Olympic Park Machines toont hoe het olympische terrein is klaargemaakt voor het evenement, London 2012 Aquatics Centre Megabuild laat zien hoe het zwempaleis tot stand gekomen is en Sport Under Threat geeft de kijker informatie over veiligheidsmaatregelen. Door alle achtergrondprogramma’s zou je bijna vergeten dat de Spelen, waar het tenslotte allemaal om draait, op dat moment te zien zijn op een ander net.

Een minpuntje is dat het programma zich niet beperkt tot attributen voor Olympische Zomerspelen. Maar How sports are made is een interessant programma vol bijzondere feitjes. Voor de toeschouwer die daarna weer terugzapt naar de rechtstreekse uitzendingen is het ook erg leuk om te kunnen pronken met de opgedane kennis: „Die fietsen hè? Wist je dat de kettingen 228 schakels bevatten?”

    • Marcella Veldthuis