Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Wolfsen: mogelijk schadevergoeding voor gezondheidsklachten asbest

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht kreeg deze week kritiek omdat hij niet direct van vakantie terugkeerde na de ontdekking van asbest in Kanaleneiland. Foto Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht sluit niet uit dat zijn gemeente schadevergoedingen moet gaan uitkeren aan bewoners die gezondheidsklachten oplopen als gevolg van te hoge concentraties asbest in hun woning. Dat zegt Wolfsen vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

Wolfsen zegt in de krant:

“Wij laten een onafhankelijk onderzoek instellen: heeft de gemeente terecht een vergunning verleend voor het renovatieproject, hoe zijn de werkzaamheden verlopen, waar zit de bron van de asbest? Advocaten van bewoners kunnen het onderzoek gebruiken om iemand al dan niet aansprakelijk te stellen. Dat kan ook de gemeente zijn. We zullen het moeten afwachten.”

Wolfsen onderstreept wel dat de besmette woningen eigendom zijn van Mitros: “Mensen kunnen Mitros er op aanspreken.”

‘Te snel terugkeren van vakantie zou overdreven zijn geweest’

De burgemeester keerde woensdag terug van een fietsvakantie uit Engeland toen bleek dat de besmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland ernstiger was dan vooraf werd gedacht. Hij wilde niet eerder terugkeren, omdat dat zou kunnen worden uitgelegd als een gebrek aan vertrouwen in zijn plaatsvervanger, Gilbert Isabella. “Als je snel terugkeert vinden mensen dat je overdrijft. Dan lijkt het inderdaad net of je je loco niet vertrouwt”, aldus Wolfsen.

Wolfsen ontkent dat hij daarmee een inschattingsfout heeft gemaakt, zoals zijn partijgenoot Bram Peper eerder deze week concludeerde:

“Peper weet niet wat er in Utrecht speelt. Hij weet niet hoe goed onze locoburgemeester is opgeleid. De dag voor vertrek heb ik nog met Isabella gesproken over rampen en crises. Hij moet mij in principe dag en nacht kunnen vervangen. Voor de volle honderd procent.”

Wolfsen overleefde al drie keer motie van wantrouwen

Sinds 2009 werd Wolfsen drie keer geconfronteerd met een motie van wantrouwen. Volgens de Utrechtse raadsleden opereerde hij onhandig in de kwestie rond het weggepeste homostel in de wijk Terwijde en de huisvesting van een Roma-gezin in De Meern. Ook kreeg Wolfsen kritiek toen hij kritische publicaties over zijn woonkostendeclaraties probeerde te verhinderen. Op de vraag of zijn omgang met de asbestkwestie een nieuwe motie van wantrouwen kan voorkomen, zegt Wolfsen: “Dat zal de raad moeten beoordelen.”

Lees het hele interview met Wolfsen vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).