Waar kun je lekker eten, slapen en buiten zijn? Deze week: Merlet in Schoorl.

eten, slapen, buiten zijn

Aan de voet van het breedste en hoogste duin van Nederland ligt ‘culinair hotel’ Merlet, in Schoorl. De omgeving, beboste Noordzeekustduinen, is prachtig, het eten superbe – sinds 1998 heeft het restaurant van Merlet een Michelinster. Vandaar dat het hotel, nog geen uur gaans van Amsterdam, speciale slaap-eet-en-wandel-(of fiets)arrangementen heeft. Dus wat doe je als de zomer zich eindelijk aandient, en je je vrouw tevreden wilt houden? Deze man boekte vorig weekend de laatste nog beschikbare suite in het hotel, inclusief eet-en-wandelarrangement. Vlakbij is een steil zandduin dat bekend staat als het ‘Klimduin’, hoewel het interessante vooral is dat je er vanaf kunt rollen. De terrassen onderaan dat duin zitten vol jonge ouders die één oog op hun rollende kleuters houden; culinair hotel Merlet trok afgelopen weekend vooral de iets oudere, well to do lekkerbek.

Eten: mini-bietje

Kent u die potjes om kado te geven, waar uit een piepklein bolletje een klavervierplantje groeien moet? Eén van de vier amuses voorafgaand aan het driegangendiner was daarop geïnspireerd. Terracotta bloempotje, bodempje geitenkaas om het gaatje af te stoppen, daarop een laagje ‘eetbaar zand’ (zwarte couscous) met wat broccolikruim, en dáárop een minibietje. Dit is cook to impress, en dat lukt, al hadden ze de mangosaus bij een van de vele gerechtjes niet per se hoeven roken.

Maar wat te drinken bij de heerlijke op de huid gebakken kabeljauwfilet en al die andere gangen? Daar biedt het wijnarrangement uitkomst, met de enthousiaste jonge sommelier die tussen de gangen en de gasten door danst met steeds weer nieuwe mooie wijnen. „Jaaah, dit is voor mij gewoon een leuke wijn om te drinken! Retegoed alternatief voor een Bourgogne – als je zoiets zoekt tenminste! Dus daar kunt u lekker mee aan de slag!” Vrouw verstond dat deze wijn ook „rete-inzetbaar” werd genoemd; man hield het op „breed inzetbaar”. Lekker was-ie zeker. Schommelend naar boven.

Slapen: tantrisch ritueel

De Duinsuite is ruim en comfortabel. Bad, balkon, uitzicht op beboste duinrand. Maar heeft deze kamer geen tv? Jawel, die zit op een draaibaar stukje wand en wordt zichtbaar als je de elektrische open haard omdraait. Er is ook een cd-speler en Hotel Merlet heeft alvast wat romantische muziek klaargelegd, zoals de cd’s Erotica: Music for Passion en Impressions from the East, met het nummer ‘A Tantric Ritual’. Gruwelijke muziek, zo blijkt, is heel goed voor de relatie. Vrouw citeert uit David Mitchells roman Cloud Atlas, waarin tantraseks wordt vergeleken met wachten op de loodgieter: you stay in all day but nobody comes. Man zet de tv nog maar even aan. Heerlijk bed trouwens. En bij het ontwaken (door vogelpootjes op het dak?) weer dat prachtige uitzicht op een weiland en de daarachter gelegen duinen. Wie vroeg wakker is kan alvast Nespresso maken op de kamer – maar ach, bij het ontbijt beneden hebben ze nóg betere koffie.

Buiten zijn: wilde framboos

In deze omgeving valt er niet aan te ontkomen: er moet gewandeld worden. De fiets, die vanwege het arrangement ook klaar staat, laten we staan. Een stralende receptioniste reikt de stadsmensen een A4’tje uit met een route van een uurtje lopen, en als we langer willen weet ze nog wel mooiere routes. Maar deze is al heel fijn: door het bos, langs een klaterend beekje, over paardenpaden, langs ‘het hoogste duin van Nederland’. Er groeien wilde frambozen naast het bospad. Verdwalen hoort erbij. En dan nog even naar een terras, want dat is óók buiten zijn.

Restaurant Hotel Merlet Duinweg 15, Schoorl, 072 509 3644 www.merlet.nlHet hotel heeft kamers en suites, die al of niet met (eet)arrangementen gereserveerd kunnen worden.

    • Paul Steenhuis