Vrije Syrische Leger: ontvoerders Oerlemans bestraffen

Fotograaf Jeroen Oerlemans werd vorige week donderdag samen met de Britse journalist en fotograaf John Cantlie ontvoerd in Syrië. Beeld Nieuwsuur

De jihadisten die afgelopen week in Syrië de Nederlandse nieuwsfotograaf Jeroen Oerlemans ontvoerden moeten worden vervolgd en bestraft. Dat zegt een bevelhebber van de opstandelingen in een verklaring op YouTube.

De commandant ontkent dat de gijzelnemers iets met de Syrische opstandelingen te maken hebben, meldt de NOS, die de video heeft vertaald.

Kolonel Afeef Suleiman:

“Deze daad gaat niet samen met het principe van de helden op het veld, die de onderdrukking en tirannie bestrijden in deze grote revolutie. Degenen die dit gedaan hebben zijn gewapende groepen die niks met het Vrije Syrische Leger te maken hebben.”

Volgens de kolonel hebben de troepen de ontvoerders onder druk gezet om Oerlemans en een Britse collega vrij te laten. Suleiman deserteerde afgelopen juni van het Syrische leger en sindsdien is hij volgens de NOS één van de hoogste leiders van het Vrije Syrische Leger. Door de situatie is het land is het niet te controleren hoe groot de rol van Suleiman was bij de bevrijding van de Nederlander.

Over de bevrijding zei Oerlemans gisteren zelf:

“We werden de tent uitgevoerd. Toen bleek dat vier strijders van het Vrije Syrische Leger gewoon het kamp zijn binnengelopen. Die hebben ons in de stijl van een paar gangsters gewoon meegenomen. In de lucht schietend zijn we daar weggereden. Net zoals je nooit verwacht dat je bij jihadisten terecht komt, verwacht je ook niet dat je op deze manier bevrijd wordt. Drie uur later stonden we in Turkije.”

Oerlemans werd vorige week donderdag samen met een Britse collega ontvoerd in Syrië. Hij raakte gewond toen hij werd neergeschoten bij een vluchtpoging. Eergisteren werden hij en zijn collega bevrijd.

Lees hier het interview dat onze correspondent Bram Vermeulen had met Jeroen Oerlemans na zijn bevrijding.

    • Lex Boon