Vinokourov pakt olympische wielertitel

Vinokourov komt juichend over de finish. Foto AFP / Carl de Souza
Vinokourov komt juichend over de finish. Foto AFP / Carl de Souza Vinokourov komt juichend over de finish. Foto AFP / Carl de Souza

Alexandre Vinokourov is in Londen olympisch kampioen op de weg geworden. De wielrenner uit Kazachstan klopte na 250 kilometer op The Mall bij Buckingham Palace zijn Colombiaanse medevluchter Rigoberto Uran. De twee waren kort daarvoor weggesprongen uit een omvangrijke kopgroep. De Noor Alexander Kristoff pakte brons.

Lars Boom en Robert Gesink maakten deel uit van de groep aanvallers, die uit handen van het peloton wisten te blijven. Boom was op de elfde plek de beste Nederlander. Gesink eindigde op de 23e plek.

De Duitser André Greipel won de sprint van het peloton, goed voor de 27e plek, voor de Belg Tom Boonen en de Britse favoriet Mark Cavendish.

Negen keer Box Hill

De eerste aanval van de dag kwam op naam van Lieuwe Westra, meldt persbureau Novum. De Fries kreeg elf renners met zich mee, onder wie Denis Menchov, Janez Brajkovic en Stuart O’Grady. Ze verkregen een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton, waar de Britten het tempo bepaalden voor kopman Cavendish.

Tijdens een van de beklimmingen van Box Hill, die in totaal negen keer moest worden bedwongen, ontstond een achtervolgende groep met onder anderen Gesink en Boom. Zij raapten de geloste Westra op en vonden de aansluiting met de voorsten.

Voor de Britten viel het niet mee om te controleren, bijna elk land zonder sprinter probeerde de koers hard te maken. 32 renners vonden elkaar uiteindelijk voorin. Groot-Brittannië deed alles om de vluchters bij te halen, kreeg hulp van Duitsland, maar slaagde daar niet in.

Beslissende demarrage op tien kilometer

Door een valpartij van Fabian Cancellara, die een bocht niet goed uitkwam en de hekken inreed, moesten zes renners vooraan afhaken, waaronder Westra. Cancellara leek een gebroken sleutelbeen over te houden aan zijn smak tegen het asfalt.

De vluchters bleven lang samenwerken. Op zo’n tien kilometer plaatsten Uran en Vinokourov echter de beslissende demarrage. Met een knappe manoeuvre wist Vinokourov zijn medevluchter vervolgens te verrassen. De 38-jarige veteraan sluit zijn loopbaan in stijl af. Hij maakte eerder al bekend zijn fiets op te bergen.

    • Lex Boon