Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Video: Joop Braakhekke maakt steak tartare

Meestal wordt het predikaat ‘topkok’ gebruikt wanneer het in de pers over Joop Braakhekke (71) gaat. Nu kun je Braakhekke van alles noemen: gastheer, restaurateur, artiest maar geen kok en zeker geen topkok. Toch heeft hij pionierswerk verrricht om Nederland aan het koken te krijgen. Door een reeks ‘kookschriften’ te publiceren waarvan de record-oplagen nog

Meestal wordt het predikaat ‘topkok’ gebruikt wanneer het in de pers over Joop Braakhekke (71) gaat. Nu kun je Braakhekke van alles noemen: gastheer, restaurateur, artiest maar geen kok en zeker geen topkok. Toch heeft hij pionierswerk verrricht om Nederland aan het koken te krijgen. Door een reeks ‘kookschriften’ te publiceren waarvan de record-oplagen nog altijd als imposant te boek staan en door televisieprogramma’s te maken waarin hij de rol van kok speelde. Terwijl de ‘echte’ televisiekoks hun publiek imponeerden met perfecte schotels, bleef bij Joop de vis in de pan plakken en sneed hij zich in z’n vingers zoals iedereen dat overkomt. Dat maakte zijn kookonderricht laagdrempelig en effectief.
In Le Garage, waarvan het interieur door Cees Dam ontworpen is, entertainde hij een zeer divers publiek: zowel de legendarische herenclub die op maandagavond bijeenkwam en bestond uit Harry Mulisch, Boebi Brugsma, Jeroen Henneman, Hans van Mierlo, Marcel van Dam en andere cultuurdragers, maar ook clubjes van huisvrouwen die uit de provincie kwamen aangebust in de veronderstelling dat ze Joop achter het fornuis zouden treffen. Er is geen Amsterdams restaurant dat in de afgelopen twee decennia meer dolle avonden beleefde dan Le Garage. De spiegels, de helder rode bekleding en de intieme tafelzetting die het vrijwel onmogelijk maakt om de privacy te bewaren en niet in de laatste plaats de flamboyante gastheer zelf maken Le Garage tot een instituut.
Na 22 jaar geeft Braakhekke in Le Garage het stokje over aan Erwin Walthaus, die er al heel lang de functie van maître vervult.


In de video maakt Braakhekke een steak tartare, een tafelbereiding in Le Garage. Net als in ooit in de televisieprogramma’s gaat er ook nu het een en ander mis. En uiteraard heeft Joop een toevoeging die je nergens anders krijgt en wordt het resultaat beoordeeld door drie sterrenchef Sergio Herman die toevallig als gast aanwezig was.