Uitgelicht zaterdag

scene uit de film Asterix en de Olympische Spelen (2008) Oorspronkelijke titel: Astérix aux jeux olympiques FOTO: A-Film Clovis Cornillac Gerard Depardieu
scene uit de film Asterix en de Olympische Spelen (2008) Oorspronkelijke titel: Astérix aux jeux olympiques FOTO: A-Film Clovis Cornillac Gerard Depardieu

Film

Asterix en de Olympische Spelen / Astérix aux jeux Olympiques. (Frédéric Forestier en Thomas Langmann, 2008, F/D/SP/I/B). „Avé mij”, zegt Caesar. De bijrol van Alain Delon is de voornaamste attractie van deze actiekomedie naar de bekende strip. Hij is met zijn strenge kop geestiger dan Asterix (Clocis Cornillac) en Obelix (Gérard Depardieu), die alleen maar sterk zijn en stoer. Bijrollen voor sporthelden als Michael Schumacher (wagenmenner in een Ferrari-rood karretje) en Zinedine Zidane. RTL 5, 22.05-00.35u.

Short Cuts. (Robert Altman, 1993, VS). Robert Altman vertaalde een aantal korte verhalen van Raymond Carver over de onverklaarbaarheid van leugens, dood en ander verdriet in het alledaagse leven van blanke Amerikanen tot een kunstig mozaïek van elkaars pad kruisende personages. Met onder anderen Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh, Tom Waits en Robert Downey jr. Net 5, 23.20-02.25u.

Nighthawks. (Bruce Malmuth, 1981, VS). Tegenwoordig zou toch al snel de FBI of Homeland security erbij gehaald worden, maar in Nighthawks speelt Sylvester Stallone nog een politieman die achter een terrorist (Rutger Hauer) aan moet, in het New York van de jaren 80. De film betekende het Hollywood-debuut van Hauer, die in 1982 met Blade Runner echt zou doorbreken. De rol bleek bepalend voor het soort rol dat hij voornamelijk zou blijven spelen, die van intense slechterik. RTL 7, 00.00-01.50u.

06/05. (Theo van Gogh, 2004, Nederland). Het is haast onmogelijk 06/05 zakelijk te beoordelen: een film over de moord op Pim Fortuyn, gemaakt door Theo van Gogh, die voor de première zelf wordt vermoord, is een uitnodiging aan complotdenkers en grafredenaars. Maar buiten dat is 06/05 een meer dan fatsoenlijk gemaakte speelfilm. In 06/05 handelt moordenaar Volkert van der G. niet alleen, maar in het raamwerk van diverse complotten. Een associatie met Oliver Stone’s JFK is onontkoombaar. Alleen heeft Stone geen gevoel voor humor en Van Gogh wel. Ned.3, 00.05-02.00u.

Informatief

Planeet Kuifje. Exploratiereeks waarin Chris Dusauchoit avontuurlijk reisbestemmingen bezoekt. Arnhemland is een gebied in Noord-Australië met maar 15.000 mensen. Het is uitsluitend voorbehouden aan Aboriginals. De tweede bestemming is het westen van het Midden-Amerikaanse land Belize, waar hij een dierenarts ontmoet die gewonde wilde dieren verzorgt. Één, 20.50-21.20u.

Too young to die. Vierdelige documentaireserie over jonggestorven beroemdheden behandelt in deel 3 Heath Ledger. De 28-jarige Australische acteur werd in januari 2008 dood aangetroffen met een mix van slaapmiddelen in zijn bloed. De politie stelde een ongeluk vast. Ledger kreeg postuum een Oscar voor zijn rol als de uitzinnige Joker in Batman: The Dark Knight. Arte, 21.40-22.35u.

3Doc: Golden Earring: Making Tits ’n Ass. Documentaire over de totstandkoming van het album Tits ’n Ass van band Golden Earring. Te zien is hoe de leden van Nederlands langst bestaande rockband (1961) inmiddels met elkaar kunnen lezen en schrijven, maar toch gedreven zoeken naar het typische Earringgeluid. Ned.3, 21.55-23.30u.

BBC Proms 2012/Barenboim on Beethoven. Uitvoering van de Negende Symfonie van Beethoven, door het West-Eastern Divan Orkest. Aansluitend een indruk van de tour die Daniel Barenboim met dit orkest in 2011 maakte door China en Zuid-Korea, waar alle negen symfonieën werden gespeeld. BBC 2, 21.00-22.20u. en 22.20-23.50u.