Syrische leger begint groot offensief in onrustig Aleppo

Door het geweld in Aleppo ontvluchten veel inwoners de stad. Foto AFP / Pierre Torres

Het Syrische regeringsleger is vanochtend een groot offensief begonnen in Aleppo, de economische hoofdstad van Syrië. Dat meldt de BBC. Het offensief, gericht tegen rebellen van de oppositie, werd al dagen verwacht.

De Verenigde Naties waarschuwden gistermiddag nog voor nieuwe grote confrontaties in Aleppo tussen het regeringsleger en de rebellen. Gisteravond zeiden de Turkse premier Erdogan en de Britse premier Cameron voor “weerzinwekkende acties” in de stad te vrezen.

De BBC bericht op basis van activisten van de oppositie dat het Syrische leger sinds vanochtend vroeg grond- en luchtaanvallen uitvoert op doelen van de rebellen in Aleppo. Tanks zouden op straat zijn in het zuidwesten van de stad. Volgens de correspondent van de BBC in de stad, Ian Pannell, werden bij de aanvallen van vandaag een aantal opstandelingen gedood.

Een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger zei vanochtend dat de rebellen het offensief van het leger hebben afgeslagen en tanks hebben vernietigd. Die claim kan niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. BBC-correspondent Pannell zegt dat de rebellen met veel te weinig zijn om de strijd met het Syrische regeringsleger echt te kunnen aanbinden.

Door het geweld verlaten steeds meer inwoners van Aleppo de stad. Het Rode Kruis moest gisteren een deel van zijn hulpoperaties in Aleppo staken door de gevechten.

    • Pim van den Dool