Soave

Harold Hamersma beveelt bij dorade Italiaanse witte wijn aan.

None

Hoewel de trebbiano in Italië de meest aangeplante druif voor witte wijn is, tekent de garganega voor een van de bekendste: Soave. Helaas gaat de bekendheid van deze bianco uit Veneto niet altijd gepaard met kwaliteit. Veel Soave is veroordeeld tot kassakoopje in de supermarkt. En proefondervindelijk – ik proef ieder jaar alle grootgruttersassortimenten – vind ik dat zelfs vaak nog te veel eer. Direct naar de glasbak strekt vaak eerder tot aanbeveling. En dan bij voorkeur ongeopend. Zo’n volle fles geeft een prachtige doffe plof en het treurwilgensap beschadigt dan het tandglazuur niet.

Maar mijd Soave niet. En zeker niet als u de dorade of zeebaars opdient die de Thuiskok dit weekend in petto heeft. Kruidenolie, basilicum, wat dragon. Vis, voorzichtig gekruid, en in die hoedanigheid gebakken of gepocheerd, is de gedroomde combinatie met Soave. Soave van goede kwaliteit, wel te verstaan. Want die is er ook. Alleen heeft deze een iets hogere kassa-aanslag. En vindt u ’m niet in de supermarkt. Maar wat zou het? Uw vis koopt u daar toch ook niet?

Op naar de wijnspeciaalzaak dus. Want daarvandaan komt na het zuur ook het spreekwoordelijke zoet. En voor mij was het dit jaar boffen. Want op de proeftafel trof ik ook de Soave van De Grote Drie. Zo was daar de sympathiek geprijsde Prà Classico 2011. Zachtzuur limoenig, licht talmend, schuchter, wat amandeltjes en een vleugje asperge. Snufje anijs ook dit jaar. Voorts proefde ik van Ca’ Rugate de San Michèle Classico 2011. Zacht en bros. Als een sprits met een hapje peer. En tot slot was daar Pieropan 2011. Mild, fris, de zo eigen amandeltjeszweem, gele pruimen en een discrete citrustouch. Welke de beste is? Ze ontlopen elkaar dit oogstjaar niet veel. Bijna nooit trouwens. Deze drie wijnmakers is er alles aan gelegen om de reputatie van de streek op te krikken en die van zichzelf niet te grabbel te gooien.

Prà Soave Classico 2011, 8,95 euro, Henribloem.nlCa’ Rugate San Michèle Soave Classico 2011, 9,60 euro, Verkerk-wijnimport.nlPieropan Soave 2011, 12,95 euro, Degoudenton.nl

    • Harold Hamersma