Spoorboekje van de Spelen dag 1: opnieuw goud estafettezwemsters?

Veldhuis, Heemskerk, Kromowidjojo en Dekker drie jaar geleden na het behalen van de wereldtitel in Rome. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 1, verwacht de hele wereld dat onze estafettezwemsters hun olympische titel op de 4 x 100 meter vrij zullen prolongeren.

De vier estafettezwemsters van coach Jacco Verhaeren (Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk) wonnen op de Spelen van 2008 in Peking goud voor de VS en Australië. Vandaag in Londen is het kwartet, dat vanmiddag de series zwemt en vanavond even voor tien uur de finale, opnieuw torenhoog favoriet.

Twitter avatar dekker_inge Inge Dekker Competition pool is looking very nice! #fast #pool http://t.co/QdlX9La5

Waarom wordt er zoveel van de Nederlandse dames verwacht? De sterke persoonlijke records van onze zwemsters op de 100 meter zijn veel beter dan die van de Amerikaanse en Australische dames. Verder won het viertal de afgelopen jaren zo’n beetje alles wat er te winnen viel, waaronder de gouden medaille op de WK’s van 2009 en 2011. Op het WK van 2009 vestigde het Nederlandse team een nieuw wereldrecord dat al drie jaar staat.

Verhaeren: bijna alles zal opnieuw moeten kloppen

De favorietenrol van Nederland zet veel druk op onze meiden, zegt coach Verhaeren in het olympische magazine De Zomer van Londen:

“Ze zijn iedere keer de favorieten. Dat is niet gemakkelijk, maar toch maken ze het iedere keer weer waar. Als de één iets laat liggen, dan staat een ander op. Dat is het mooie aan deze groep. Ongewoon goed. Dat geeft veel vertrouwen, maar het is niet zo dat we zomaar even winnen. Veel of bijna alles zal opnieuw moeten kloppen.”

Bekijk hieronder de gouden race uit Peking terug:

Zonderland wil wraak voor Peking met uitzonderlijke oefening

Niet alleen voor de Nederlandse zwemsters is dag één van de Spelen direct cruciaal, ook voor turner Epke Zonderland begint zijn toernooi direct met de belangrijke kwalificaties. Rekspecialist Zonderland, die vier jaar geleden in Peking in de finale viel, moet zich vanmiddag in de North Greenwich Arena zien te plaatsen voor de toestelfinale van dinsdag 7 augustus. Zonderland, Europees kampioen en tweevoudig winnaar van WK-zilver, geldt als een medaillekandidaat in Londen.

Twitter avatar epkez Epke Zonderland Op weg naar London #OS2012!!! Nog 1 weekje voor de kwalificatie, zin in!:D

Zonderland waagt zich in Londen aan een ongeëvenaarde – maar risicovolle – oefening. Hij combineert in zijn oefening de Cassina, de Kovacs en de Kolman, drie zwaai-elementen met allerlei draaiingen. Overigens reserveert Zonderland de zware combinatie voor de finale. Hij zal tijdens de kwalificatiewedstrijd de Cassina en Kovacs combineren en de Kolman afzonderlijk uitvoeren. Daarmee verliest hij de bonus van 0,4 punten, maar Zonderland vertrouwt er desondanks op de finale te zullen halen.

Zonderland afgelopen woensdag tijdens een training in de North Greenwich Arena. Foto Reuters / Mike BlakeZonderland afgelopen woensdag tijdens een training in de North Greenwich Arena. Foto Reuters / Mike Blake

En verder vandaag…

Op deze eerste dag van de Spelen komen nog een hoop andere Nederlanders in actie. Badmintonster Yao Jie begint aan haar toernooi, net als de tafeltennisdames Li Jiao en Li Jie. Voor de Nederlandse beachvolleybalkoppels, bij de mannen Richard Schuil en Reinder Nummerdor en bij de vrouwen Marleen van Iersel en Sanne Keizer en Madelein Meppelink en Sophie van Gestel, beginnen vandaag de kwalificatiewedstrijden. Ten slotte roeit de vrouwenacht vanmiddag in de series en komen voor medailles kansloos geachte judoka’s Jeroen Mooren en Birgit Ente in actie op de tatami.

Last but not least wordt vanmiddag ook al, nog geen week na de finish van de Tour de France, de wegwedstrijd bij het wielrennen gereden. Tom Boonen kan ondanks het breken van een rib twee weken geleden in de Ronde van Polen toch meedoen aan de wedstrijd. Sprinter Mark Cavendish, die drie etappes won in de Tour, heeft ook zijn zinnen gezet op de olympische titel. De wegwedstrijd (klik hier voor een plattegrond van de route) gaat over ongeveer 250 kilometer door Londen en omgeving.

Bekijk het volledige programma van dag 1 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Pim van den Dool