Olieterminal Odfjell ligt nu daadwerkelijk stil

Wegens veiligheidsriscio's is de Rotterdamse olieterminal Odfjell stilgelegd. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

De terminal van het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven ligt stil. Het bedrijf kondigde vrijdagavond aan dat het vanwege de veiligheid binnen een etmaal alle activiteiten zou stilleggen. Dat gebeurde onder zware druk van verschillende inspecties.

Uit de controle van milieudienst DCMR blijkt dat op het terrein geen ongeoorloofde handelingen plaatsvinden. De pompen staan uit. Twee schepen die aan de kade liggen zijn losgekoppeld. Ook laadplekken voor de spoorwagons en vrachtwagen zijn leeg.

Odfjell stuurt de milieudienst elke 24 uur een overzicht van de meterstanden van de tanks. Daaruit kan worden afgeleid of niet toch ongeoorloofde activiteiten op het terrein plaatsvinden.

Vorige week legde DCMR al een deel van de werkzaamheden van de Rotterdamse olieterminal stil, nadat was gebleken dat al tientallen jaren geen controles aan de tanks waren uitgevoerd. Het bedrijf wordt al jarenlang geregeld op de vingers getikt vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen.

Het stilleggen van Odfjell en het uitvoeren van alle verbeteringen gaat het Noorse tankopslagbedrijf tientallen miljoenen euro’s kosten. Wanneer het bedrijf weer opengaat is onduidelijk. Tot die tijd mogen alleen transporten naar fabrieken doorgaan om te voorkomen dat die stilvallen. Dat gebeurt onder verscherpt toezicht.

    • Lex Boon