Odfjell legt bedrijf stil na overleg Rotterdam

Tankopslagbedrijf Odfjell in het Rotterdamse Botlekgebied sluit bijna alle activiteiten, nadat vrijdag was gebleken dat de veiligheid van koel- en blusvoorzieningen van 280 olietanks niet gegarandeerd was. Het besluit is genomen in overleg met de milieudienst Rotterdam (DCMR).

Afgelopen zondag dreigde de milieudienst al met sluiting wegens manco’s in de beveiliging. Vijf opslagtanks moesten toen hals over kop worden leeggepompt. Eerder dit jaar waren er incidenten waarbij olie, nafta, stookolie en fosforzuur waren weggelekt.

Vrijdag is Odfjell onder toezicht van de milieudienst begonnen met het stilleggen van 280 van de circa 300 olietanks. Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat het om „gecontroleerde stillegging” om te voorkomen dat sluiting extra veiligheidsrisico’s veroorzaakt.

Het gebeurt in de Botlek vaker dat olietanks worden stilgelegd of leeggepompt. Maar het is volgens de woordvoerder voor het eerst dat dit op zo’n grote schaal gebeurt.

Volgens de woordvoerder heeft Odfjell zelf besloten om de bedrijfsvoering stil te leggen. Alleen de olietanks die brandstof leveren aan andere fabrieken blijven in bedrijf om te voorkomen dat die moeten stoppen en er daar veiligheidsproblemen ontstaan. Transport van en naar het bedrijfsterrein, met schepen of over de weg, is voorlopig niet mogelijk.

In april kondigde Odfjell aan dat TNO, in samenwerking met de Universiteit Leiden, de vitale onderdelen van de terminal zou onderzoeken. Hierbij zouden alle verbeteringen inzake veiligheid in kaart worden gebracht, zei TNO. Volgens Odfjell zijn toen de gebreken in koel- en blusvoorzieningen niet geconstateerd.