Nederlandse favorieten als tweede naar estafettefinale van vanavond

Veldhuis, Heemskerk, Kromowidjojo en Dekker drie jaar geleden na het behalen van de wereldtitel in Rome. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

De Nederlandse estafettezwemsters werden vanmiddag tweede in hun serie op de 4 x 100 meter vrije slag en plaatsten zich daardoor zoals verwacht voor de finale van vanavond. Dan kan Nederland zijn eerste gouden medaille van deze Spelen winnen.

Startzwemster Marleen Veldhuis was niet erg scherp en tikte na 100 meter als vijfde aan. Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Femke Heemskerk wisten Nederland in het vervolg naar voren te zwemmen en uiteindelijk lieten de zwemsters een tijd noteren van 3.37,76. Daarmee werd Nederland tweede achter Australië.

Nederland startte in de serie zonder Ranomi Kromowidjojo, onze snelste zwemster. Zij is er vanavond in de finale wel bij.

Nederland grote favoriet voor tweede olmypische titel op rij

De Nederlandse dames zijn in de finale van vanavond de grote favoriet om hun olympische titel te prolongeren. Het viertal won de afgelopen jaren zo’n beetje alles wat er te winnen viel, waaronder de gouden medaille op de WK’s van 2009 en 2011. Op het WK van 2009 vestigde het Nederlandse team een nieuw wereldrecord dat al drie jaar staat.

De favorietenrol van Nederland zet veel druk op onze meiden, zei coach Verhaeren in het olympische magazine De Zomer van Londen:

“Ze zijn iedere keer de favorieten. Dat is niet gemakkelijk, maar toch maken ze het iedere keer weer waar. Als de één iets laat liggen, dan staat een ander op. Dat is het mooie aan deze groep. Ongewoon goed. Dat geeft veel vertrouwen, maar het is niet zo dat we zomaar even winnen. Veel of bijna alles zal opnieuw moeten kloppen.”

    • Pim van den Dool