Nationalist Dacic premier

Na een verhit parlementair debat is de socialist Ivica Dacic, een voormalig woordvoerder van oud-leider Slobodan Milosovic, vrijdag aangetreden als premier van Servië. De buurlanden en Brussel vragen zich met enige zorg af of Servië onder Dacic terugvalt in hard en agressief nationalisme.

In het debat zei Dacic dat EU-lidmaatschap een belangrijk doel blijft, maar dat Servië niet aangesproken wil blijven worden op het geweld uit de jaren negentig. „Servië biedt de hand van verzoening aan. Laten we ons niet meer bezighouden met het verleden, laten we ons bezighouden met de toekomst.”

Dacic, nu 46 jaar, heeft in de jaren negentig als woordvoerder van Milosevic felle kritiek geuit op het Westen. Dat verleden voedt de twijfel bij westerse diplomaten of hij wil doorgaan op de weg van politieke en economische hervormingen. Hij was minister van Binnenlandse Zaken in het voorgaande kabinet, onder leiding van de hervormingsgezinde Democratische Partij. Door slim te opereren wist hij van zijn socialistische partij de derde partij van het land te maken en zich daarna op te werpen als leider van een coalitie met onder andere de nationalisten van president Nikolic. De Democratische Partij gaat nu in de oppositie.

De Europese Unie hamerde vrijdagmiddag op het belang van dialoog met Kosovo, dat zich heeft afgescheiden van Servië. (Reuters)