Keiharde drums en een stralende lach

Tweeduizend gekostumeerde carnavalsvierders dansen vandaag door Rotterdam. Tienduizenden kijken naar de optocht van veren, glitter en wiegende heupen.

De koningin van het Zomercarnaval (in roze kostuum) danste vrijdagmiddag samen met ‘bijna-koninginnen’ voor treinreizigers op het station in Rotterdam.
De koningin van het Zomercarnaval (in roze kostuum) danste vrijdagmiddag samen met ‘bijna-koninginnen’ voor treinreizigers op het station in Rotterdam. Foto Bas Czerwinski

Ver buiten het centraal station van Rotterdam waren de drums te horen. Op het station zelf was vrijdagmiddag het geluid oorverdovend. Op het ritme draaien vijf „tropische verrassingen” met hun heupen. Joanne Lopes (22) van Carnavalsgroep Kingdoms Under The Sun uit Amsterdam is een van hen. Zij is de koningin van het Zomercarnaval dat vandaag groot wordt gevierd. Verbaasde en bezwete reizigers mogen met Joanne in haar goud met roze verenkostuum en op torenhoge doorzichtige hakken op de foto. Ze blijft stralend lachen.

De bijeenkomst op het station was een voorproefje. Als het niet regent, komen er vandaag zo’n 800.000 bezoekers naar Rotterdam om te kijken naar een optocht van kleurige praalwagens met zo’n 2.000 gekostumeerde carnavalsvierders. De praalwagen met koningin Joanne Lopes zal voorop rijden.

Joanne Lopes won de „Queensverkiezing”. Van de acht potentiële koninginnen had zij beste uitstraling en het mooiste kostuum, vond de jury. Het publiek kon ook stemmen.

Om voor zoveel mogelijk stemmen te zorgen, toerde Joanne Lopes een paar weken geleden op de scooter, haar nichtje achterop, door haar woonplaats Amsterdam. Ze deelde flyers uit en vroeg mensen op haar te stemmen. Ze kreeg leuke reacties, zegt ze. „Mensen beloofden op me te stemmen en dat hebben ze gedaan.”

Joanne Lopes is een carnavalsfreak, zegt ze zelf. Ze heeft het niet van een vreemde. Haar moeder en haar tante namen de liefde voor het carnaval mee van Aruba. Ze staan trots langs de kant. Joanne danste al als peuter, zegt haar moeder. Haar oudere broers en zussen hebben dat minder. Die zijn met andere dingen bezig, zoals werk en kinderen.

Het 28ste Zomercarnaval wordt vooral gedragen door Arubanen en Antillianen, al lopen er ook autochtone Nederlanders mee in de optocht. In Rotterdam wonen ruim 22.000 inwoners van Arubaanse of Antilliaanse afkomst. Dat is tweemaal zoveel als in Amsterdam, en 3,6 procent van de Rotterdamse bevolking (610.000 inwoners). Antillianen vormen daarmee de op drie na (Surinamers, Turken en Marokkanen) grootste minderheidsgroep in de stad.

    • Sheila Kamerman