IJs met een kick

Bierijs, grappa-perenijs en citroen-proseccosorbet. Alcoholisch ijs doet het goed deze zomer.

Zal er ooit een zomer aanbreken waarin we met z’n allen geen zin meer hebben in ijs? Zoiets is moeilijk voor te stellen. Al sinds de oude Grieken ontdekten hoe verfrissend sneeuw met honing smaakt en de Chinezen sorbets leerden maken met behulp van salpeter, zijn we verslingerd aan die verkoelende tinteling op de tong. Dat zoete. Dat smeltende. Jong, oud, dik, dun, arm, rijk, iedereen houdt van ijs. Vooral in de zomer.

Tot zover van het ijsfront niets nieuws dus. Gelato is nog altijd seizoenstraktatie numero uno. En toch is er sprake van een zekere conjunctuur. IJssmaken bijvoorbeeld, zijn weldegelijk trendgevoelig. Waren we ooit compleet tevreden met de keuze tussen vanille, aardbeien-, chocolade- en pistache-ijs, de laatste tijd komt ijs in steeds eigenzinniger smaken. Geen gewoon sinaasappelijs, maar bloedsinaasappelijs. Geen gewoon yoghurtijs, maar geitenyoghurtijs. Hartig ijs, van tomaat, bieten, Parmezaanse kaas of zelfs, brrr, haring, was een paar jaar geleden een bescheiden hitje. Margarita-ijs is het nu.

Margarita-ijs ja. Kookblogger Gerrit-Jan Groothedde bedacht het, roomijs met limoen, sinaasappel en een vleugje tequila. Op de ingrediëntenlijst staat ook zout vermeld en dat zout is een geweldige vondst. Het contrasteert met de suiker en zuren in het ijs en maakt het daarmee gelaagder van smaak. De tequila is goed voor zo’n 3 procent alcohol en geeft een niet onprettige kick aan het einde. Ook tamelijk innovatief: het ijs wordt per post verzonden. Meer informatie op margaritaijs.nl.

Alcoholisch ijs doet het sowieso goed deze zomer. Steeds meer producenten richten zich daarmee op de volwassen ijsliefhebber. Frozen Dutch – onthoud die naam; ze maken verrukkelijk biologisch ijs dat verkocht wordt bij de hippere ekowinkel – introduceerde onlangs een citroen-proseccosorbet, ontwikkeld in samenwerking met en verkocht bij wijnketen Grapedistrict. Metropolitan, de winkel van chocolatier en ijsmaker Kees Raat in de Amsterdamse Warmoesstraat, heeft schandalig lekker bloedsinaasappel-Campari-ijs. En Roberto Gelato in de Utrechtse Poortstraat maakt het helemaal bont met onder andere bierijs, mojito-ijs en grappa-perenijs. Ziehier het ijsbuffet als cocktailbar.

Mai Prima

Roberto Gelato is niet alleen vanwege zijn geestrijk ijs het noemen waard. De zaak duikt ieder jaar weer op in lijstjes met ‘de beste ijssalons van Nederland’. Roberto de Lorenzo, vierde generatie ijsmaker, draait iedere week iets bijzonders, de ‘Mai Prima’ (Nooit Eerder). Er zitten bizarre smaken bij zoals bloedijs en sigarenijs, maar ook ijssmaken die alleen al door het uitspreken ervan een opgewonden huppeltje van de smaakpapillen kunnen veroorzaken. Hoe klinkt ijs van vijgen met gember, amandelen met rozemarijn en sinaasappel, karamel met pijnboompitten of van rozen met anijs?

Roberto’s echtgenote Carlina de Lorenzo, derde generatie ijsmaker, publiceerde dit voorjaar een boek, simpelweg IJs geheten en ingeleid door vaste klant Ronald Giphart. Het is een vrolijke bundel, overzichtelijk vormgegeven en met verleidelijke receptuur, van klassiek vanille-ijs tot experimentelere ijsjes als dropijs en jeneverijs. Wie een ijsmachine heeft, kan er zo mee aan de slag.

Over ijsmachines gesproken, er is nog een nieuwe trend op ijsgebied. Of eigenlijk is het idee natuurlijk helemaal niet nieuw, maar, zoals dat gaat met mode, heel oud en nu heruitgevonden. In het jaar waarin nota bene de Raket, de geel-oranje-rode moeder aller ijsjes, haar vijftigste verjaardag viert, zijn we plotseling in de ban van de ijslolly. En daarmee in de ban van de Zoku Quick Pop Maker.

Zeker, ijslolly’s maken kan ook nog steeds door aangelengde siroop in grauwplastic vormpjes te gieten zoals mijn moeder in de jaren zeventig deed en zoals ik op mijn beurt menige zomer voor mijn zonen deed. Maar ijslolly’s maken kan anno 2012 vele malen lolliger zijn. De Quick Pop Maker is een soort instant-ijslollymaker. Je bewaart hem in de vriezer en op het moment dat je een ijsje wilt maken schenk je de ijslollyvormige uitsparing vol met een vloeistof naar keuze. Stokje erin, 7 minuten wachten en pop, daar is je ijslolly.

Favoriet bij mijn kinderen zijn ijslolly’s gemaakt van Coca Cola (waar de ergste prik vanaf is, anders bevriest de drank niet goed) en van de smoothies van Innocent. Mijn eigen favoriete ijsje is gemaakt van kefir (ik gebruik die van Andechser Natur, in een groene fles bij de natuurwinkel) met geraspte limoenschil, een schepje poedersuiker en een paar korrels zout. Tot nu toe, want de mogelijkheden zijn schier ontelbaar en onze ijsfantasie begint pas net een beetje op gang te komen.

Op zokuhome.nl zijn trouwens voorbeelden te vinden van de grappigste ijsjes, met gekke gezichtjes, met regenbogen, met hartjes, met bloemetjes. Okay, daar heb je dan wel weer de Quick Pop Karakterkit voor nodig, maar daarmee zijn je kinderen ook de hele zomer zoet. En er staan aantrekkelijke recepten op de site, zoals voor mimosa-ijsjes van sinaasappelsap, verse aardbeien en champagne. Saillant detail: een van de eerste vragen die volwassenen schijnen te stellen wanneer zij de Quick Pop Maker voor het eerst zien is of ze ’m ook kunnen gebruiken mét alcohol.

Zoals ik al schreef: jong, oud, iedereen houdt van ijs.

    • Janneke Vreugdenhil