Goede oefening Epke Zonderland - Holland Acht naar de herkansing

Zonderland vanmiddag in actie op de rekstok. Foto AP / Gregory Bull

Turner Epke Zonderland heeft vanmiddag bij de kwalificaties van het turntoernooi een goede oefening op de rekstok laten zien. Pas vanavond weet hij of hij de finale heeft gehaald. Bij het roeien moeten de mannen van de Holland Acht na hun serie naar de herkansing.

Zonderland, die voor de Spelen een uitzonderlijk moeilijke oefening had voorbereid, weet pas vanavond of hij in de toestelfinale van 7 augustus staat omdat de kwalificaties nog de hele dag duren.

De turner, die als eerste van de 28 rekspecialisten in actie kwam, scoorde 15,966 punten en was daarmee zichtbaar tevreden. Bekijk hier de oefening van Zonderland terug.

Roeiers derde achter Duitsland en Groot-Brittannië

De Holland Acht werd in de eerste ronde van het roeitoernooi in de serie derde achter Duitsland en Groot-Brittannië. Alleen de winnaar plaatst zich direct voor de A-finale. De andere landen kunnen via de herkansingen proberen alsnog tot die finale door te dringen. De herkansingen voor de achten staan op maandag op het programma.

De roeiers in de lichte vier zonder stuurman bereikten wel direct de halve finale van de Spelen. Nederland moest vanochtend in zijn serie bij de eerste drie eindigen en slaagde daarin door alleen Frankrijk voor te laten. Ook nummer drie China ging mee. De halve finale voor de lichte vier zonder staat op dinsdag op het programma.

Judoka’s Mooren en Ente kunnen direct naar huis

Judoka Jeroen Mooren is vanochtend direct uitgeschakeld bij het olympische toernooi. De Nijmegenaar verloor op scheidsrechtersbeslissing van de Israëliër Artiom Arshanski. Tijdens de reguliere tijd had Mooren het overwicht, maar kwam hij niet tot scoren. In de verlenging nam Arshanski echter het initiatief over. Weer leidde dat niet tot een score, maar de scheidsrechters wezen de Israëliër unaniem als winnaar aan.

Birgit Ente werd ook zonder te scoren uitgeschakeld op de Olympische Spelen. De Haarlemse was in de klasse tot 48 kilogram niet opgewassen tegen Eva Csernoviczki uit Hongarije. Met nog 25 seconden te gaan scoorde zij een yuko en die kleinst mogelijke score kon Ente niet meer overtreffen.

    • Pim van den Dool