Geld verdienen in een war zone

‘Deze avond is geslaagd als ik u begrijpelijk kan uitleggen hoe wij uw vermogen beheren.”

Het is dinsdag 24 juli, acht uur ’s avonds. Hans Oudshoorn van Alex Vermogensbeheer begint aan een online seminar voor zijn klanten. Alex werpt zich al jaren op als kampioen van goedkoop beleggen via internet, en sinds het rampjaar 2008 ook als goedkope vermogensbeheerder. De minimale inleg – 25 mille – is laag, evenals de kosten: jaarlijks 0,9 procent over die inleg plus een prestatiefee van 10 procent, maar alleen als er rendement is behaald, en alleen over het verschil met het vorige hoogtepunt van de klantportefeuille. Inmiddels beheert Alex VB 800 miljoen euro voor ruim 20.000 klanten. Critici hekelen de prestatievergoeding. Alex rechtvaardigt die als een aansporing de portemonnee van de klant „beter gevuld” te doen raken. Het rekent geen transactiekosten: het is haar niet te doen om zoveel mogelijk aan- en verkopen, zegt Alex.

Een ander kritiekpunt is dat Alex VB het klantengeld uitsluitend belegt in hoogriskante aandelen. In Europese aandelen zelfs. Oudshoorn zal wel therapeut moeten spelen voor posttraumatische stress: hij houdt zijn seminar onder de somberste marktomstandigheden in weken. Maar nee. Bij de ruim driehonderd klanten die hebben ingelogd is van paniek niets te merken.

Al gauw blijkt waarom. Tot dusver dit jaar staan alle vijf profielen van Alex VB in de plus: van 5,2 procent voor Defensief tot 18,4 procent voor Zeer Speculatief. Netto, na aftrek van alle kosten. Dat is aanzienlijk beter dan de benchmark, de DJ Euro Stoxx 600 TMI-index: min 2,7 procent. Alex VB belegt namelijk via computermodellen. Begint een aandeel een dalende trend, dan wordt het volautomatisch verkocht en de opbrengst geparkeerd in cash. „Daar krijgt u rente over.” Stijgt het weer, dan stapt de computer er weer in. Wel de winst, geen grote verliezen: dat is het idee. Gerekend vanaf 1 januari 2008 noteert alleen Speculatief een min van 8 procent. Opmerkelijk is het rendement van Zeer Speculatief in die zwarte 4,5 jaar: 32 procent. Maar Defensief – samen met het iets stoutere Behoedzaam veruit het populairste profiel – deed daar nauwelijks voor onder met 28 procent. Dat is gemiddeld 6,2 procent per jaar, terwijl de benchmark in die periode 4,7 procent verloor.

Eind vorig jaar zat Alex voor gemiddeld 60 procent in cash, en half mei opnieuw. „Nu zijn we weer aan het kopen.” Sampo (Noors, verzekeringen) en UPM (Fins, papier) bijvoorbeeld. Oudshoorn noemt slechts de namen. De beweging van het beestje telt, niet zijn aard. Alleen Europese aandelen, alleen cash als risicodekking, geen opties of derivaten: zelfs zo’n simpele strategie kan in een war zone kennelijk nog geld opleveren.

In zekere zin is dat hoopgevend.

Joost Ramaer

    • Joost Ramaer