Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Gebruik ADHD-medicatie ook vorig jaar weer gestegen

Nederlandse apotheken hebben vorig jaar veel vaker een medicijn tegen ADHD uitgegeven dan in het jaar ervoor. Zo’n tweehonderdduizend mensen kregen medicijnen tegen de hyperactiviteitsstoornis, veertien procent meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Het gebruik van ADHD-medicatie in Nederland blijft toenemen. Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Nederlandse apotheken hebben vorig jaar veel vaker een medicijn tegen ADHD uitgegeven dan in het jaar ervoor. Zo’n tweehonderdduizend mensen kregen medicijnen tegen de hyperactiviteitsstoornis, veertien procent meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Zes jaar geleden was het aantal gebruikers van ADHD-medicatie nog zeventigduizend. Voor dit jaar wordt opnieuw een stijging verwacht. Op basis van de cijfers over in het eerste halfjaar verstrekte medicijnen is berekend dat het om een stijging van ongeveer tien procent zal gaan.

Verreweg de meeste gebruikers krijgen Ritalin of een aanverwant middel. Vorig jaar werden de pillen aan 186 duizend mensen verstrekt.

Kinderartsen en psychiaters onderzoeken of het medicijngebruik tegen ADHD omlaag kan worden geschroefd. Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) zei vorige maand op basis van het onderzoek stappen te willen ondernemen.