Woningcorporatie geeft bewoners asbestwijk extra vergoeding

Foto NRC / Arjan de Jongh

Bewoners van de Utrechtse asbestwijk krijgen een extra schadevergoeding van 100 euro per gezinslid van woningcorporatie Mitros. Dat heeft de corporatie vanmiddag toegezegd op een bijeenkomst met gedupeerde bewoners. De extra vergoeding komt bovenop de 150 euro die elk gezin al krijgt, meldt de NOS.

Mitros gaf op de bijeenkomst van vanmiddag meer informatie over de verhuizing van de bewoners naar de tijdelijke logeerwoningen die de corporatie beschikbaar heeft gesteld. Bewoners kunnen er ook voor kiezen zelf onderdak te regelen en krijgen dan een vergoeding van 1500 euro per maand.

Voor het reizen naar het opvanghotel, dat voor veel bewoners afgelopen week noodzakelijk was, krijgt elk gezin een tegemoetkoming van 30 euro. Bij de hotels waar de bewoners zijn opgevangen kan ook nog een waardebon van 110 euro voor kleding worden opgehaald. Verder komt er nog een vergoeding voor de gemaakte reiskosten.

Burgemeester Wolfsen van Utrecht zei vanochtend in NRC Handelsblad dat er misschien een schadevergoeding moet komen voor bewoners die gezondheidsschade hebben opgelopen door het vrijgekomen asbest.

Uitslag asbestonderzoek laat nog op zich wachten

De uitslag van het onderzoek naar de monsters die zijn genomen in een deel van de woningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland laat nog op zich wachten. Een geplande persconferentie gaat niet door.

De metingen waarvan de analyse nog niet binnen is zijn genomen in de woningen aan de Stanleylaan, waar het asbest in eerste instantie ook werd aangetroffen. De analyse van een blok woningen aan de Marco Pololaan was gisteren al binnen; de meeste mensen die daar wonen, kunnen na sanering in de loop van volgende week weer naar huis.

    • Pim van den Dool