Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Estaffettezwemsters verliezen titel, maar pakken zilver - eerste medaille binnen

De ‘Golden Girls’, estafettezwemsters Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zijn er niet in geslaagd hun olympische titel te prolongeren. Australië bleef het Nederlandse viertal, dat de eerste medaille voor Nederland op deze Spelen veroverde, net voor in een olympische recordtijd. De Verenigde Staten wonnen brons. Bekijk de race hier. Nederland al

'Silver Girls' in plaats van 'Golden Girls'. Foto Reuters / Michael Dalder

De ‘Golden Girls’, estafettezwemsters Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zijn er niet in geslaagd hun olympische titel te prolongeren.

Australië bleef het Nederlandse viertal, dat de eerste medaille voor Nederland op deze Spelen veroverde, net voor in een olympische recordtijd. De Verenigde Staten wonnen brons.

Bekijk de race hier.

Nederland al snel in de achtervolging

Het Oranjeteam ging als de gedoodverfde favoriet van start, maar moest al snel in de achtervolging. Dekker begon weliswaar sterk, maar dat kostte haar zo veel kracht dat Nederland als laatste wisselde. Veldhuis bracht Nederland vervolgens weer terug in de race, maar de echte macht lag bij de laatste twee Nederlandse zwemsters.

Heemskerk manoeuvreerde haar team in de derde positie waarna Kromowidjojo een piepkleine kans had om Oranje alsnog naar goud te zwemmen. ‘Kromo’ zwom een uitstekende race en haalde de Amerikaanse Allison Schmitt nog in. De Australische slotzwemster Melanie Slanger kon ze echter net niet bijhalen.

De reacties van de ‘Golden Girls’ na de race…

…en de reactie van het koninklijk paar tijdens de race.