Eerste Nederlandse film Anne Frank op stapel

Voor het eerst wordt er een Nederlandse speelfilm gemaakt over Anne Frank, het Joodse meisje wier dagboek over de onderduik in een Amsterdams grachtenpand sinds 1947 een internationale bestseller is. Filmproducent Paul Ruven kondigde dat vrijdag aan. De film zou in première moeten gaan voor de 70ste sterfdag van Anne Frank, die in maart 1945 in het nazi-kamp Bergen-Belsen het leven liet.

Ruven wil niet zeggen wie hij als schrijver, regisseur en hoofdrolspeelster op het oog heeft. Hij werkt samen met de Anne Frank Stichting in Amsterdam die, volgens Ruven, erop toeziet dat een aantal „hardnekkige misvattingen” over Anne Frank niet in de film terugkeren.

Streven is, volgens Ruven, „een gedegen kwaliteitsfilm met internationale allure”. Het idee kwam op tijdens de juist afgeronde opnamen in Rotterdam voor de film Het Bombardement van Ate de Jong. „Het verhaal van Anne is nog zo’n grote gebeurtenis uit de oorlog die in Nederland nooit is verfilmd”, zegt de producent. De enige bioscoopfilm over Anne Frank is uit 1959 – The diary of Anne Frank, van de Amerikaanse regisseur George Stevens. Sindsdien waren er verschillende tv-series.

Het verhaal van Anne Frank is in het verleden aanleiding geweest tot controversen: over postume ingrepen in het manuscript door Annes familie en de vraag wie het ondergedoken gezin verraden heeft. In sommige kwesties heeft de Anne Frank Stichting stelling genomen. Ruven benadrukt dat „we onafhankelijk blijven. Zij maken niet de film. De intentie is zo waarachtig mogelijk te zijn.” Met het Anne Frank Fonds in Bazel, dat de rechten van het dagboek bezit, heeft Ruven naar eigen zeggen geen contact.