DNB/AFM kijken naar rol banken renteschandaal

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoeken betrokkenheid van Nederlandse banken bij de manipulatie van de rentetarieven Libor en Euribor, zo hebben hun woordvoerders vrijdag bevestigd. Zij werken hierbij samen met de Britse en Amerikaanse toezichthouders.

Eerder werd bekend dat Rabobank vier medewerkers ontsloeg wegens rentemanipulatie. Een maand geleden kreeg de Britse bank Barclays een boete van 290 miljoen pond (372 miljoen euro) opgelegd voor rentemanipulatie. Barclays manipuleerde zowel het Libor-tarief als het Euribor-tarief.

De Libor (London Interbank Offered Rate) is de gemiddelde rente die banken elkaar rekenen. Het Euribor-tarief (Euro Interbank Offered Rate) wordt door 44 banken samengesteld.