Crisis? Dat woord kent Unilever niet

Concurrenten in de voedings- en levensmiddelenbranche zullen jaloers zijn. Waar Procter & Gamble en Danone zich door de crisis heenworstelen en er niet aan ontkwamen winstwaarschuwingen af te geven, presenteerde Unilever afgelopen week verrassend goede halfjaarcijfers. De omzet van het Brits-Nederlandse concern is in de eerste zes maanden van dit jaar met maar liefst 11,5 procent gestegen. De ijsverkopen vielen weliswaar tegen door het slechte weer, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de verkoop van persoonlijke verzorgingsproducten. En dan met name buiten Europa, in opkomende markten als India en Indonesië. Zoals topman Paul Polman met een knipoog over de aanhoudende eurocrisis in Europa zei: „Dat wordt steeds iets minder mijn probleem.”

... en dalers

Dubbele dip voor degelijke Rabobank

Soms is het níét hebben van een beurskoers een zegen. Dat gold deze week zeker voor Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank. Donderdagavond meldde RTL een grote reorganisatie bij de bank, vrijdagochtend kopte het Financieele Dagblad dat Rabo vier man had ontslagen wegens betrokkenheid bij het Libor-renteschandaal. De Britse bank Barclays kreeg een enorme koersklap toen ze eind juni bekendmaakte een schikking te hebben getroffen in Libor-gate. Bij Rabo gaat het er nu intern vast ook heet aan toe, maar zonder zichtbare gevolgen. Door het nieuws zijn de financiële waakhonden DNB en AFM echter ook wakker geschud. Zij sluiten zich aan in de rij toezichthouders vanuit Amerika en Groot-Brittannië die de zaak tot op de bodem gaan uitzoeken.