Buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week een naturisteneiland.

naturisten, Zon en Leven, De 4 elementen, Tienhoven
naturisten, Zon en Leven, De 4 elementen, Tienhoven photo: thijs wolzak amsterdam

Wat De Vier Elementen, het watersporteiland van naturistenvereniging Zon en Leven in de Loosdrechtse Plassen. Het eilandje tegen de kreken van Breukelen aan is een oase van rust, zegt voorzitter Wim van Rijn. „Het is alleen per boot bereikbaar en je kunt er met zo’n vijftig mensen tegelijk genieten van de vier elementen: wind, water, rust en natuur.”

De Vier Elementen is een van de negen terreinen van de naturisten-vereniging, die 2.700 leden telt. Het eiland is vooral geliefd bij de veertig leden van de jeugdafdeling, Jongeren Zon en Leven. Jeugdvoorzitter Douwe Schotanus: „De sfeer is er ongedwongener dan op andere terreinen. Als je als puber een zwembroek aan wilt doen, levert dat hier niet zo snel commentaar op.” En, voegt hij daar snel aan toe: „Belangrijk is ook dat hier zeillessen worden gegeven.”

Sfeer „We staan midden in het moderne leven maar ook dicht bij de natuur”, zegt voorzitter Van Rijn. In het verleden afficheerden de naturisten van Zon en Leven zich als natuurliefhebbers met een missie: ze waren pacifistisch, aten geen vlees, rookten niet, dronken geen alcohol en verplaatsten regelmatig hun tent om het gras te sparen. „Dat was toen”, zegt Van Rijn. „Bij ons kun je al jaren naast de tent of caravan een biertje of wijntje drinken en een stukje vlees op de barbecue is geen enkel probleem. In veel opzichten zijn we niet zoveel anders dan andere verenigingen.”

Bijzonder Zon en Leven heeft geen enkele betaalde kracht in dienst. De terreinen worden onderhouden en geëxploiteerd door de leden zelf.

Zie ook: zon-en-leven.nl

    • Thijs Wolzak