Bewoners Kanaleneiland langer geconfronteerd met asbest

Een medewerker vann een asbestonderzoeksbureau maakt een foto in een portiek van een niet afgesloten straat achter de Stanleylaan. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

Bewoners van de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland die niet zijn geëvacueerd worden langer met openliggende asbest geconfronteerd, doordat de Arbeidsinspectie alle renovatiewerkzaamheden in het gebied heeft stilgelegd. Dat heeft burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen gisteravond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Uit de uitzending bleek dat bijvoorbeeld op balkons van niet-ontruimde flatwoningen die in de steigers staan asbestplaten nu open en bloot liggen, meldt persbureau Novum. Als bewoners er aan zouden zitten, bijvoorbeeld door ze met een grove borstel schoon te maken, zouden asbestvezels vrijkomen.

Voor de renovatiewerkzaamheden in het gebied is volgens Wolfsen één vergunning afgegeven. In veel van de woningen die worden gerenoveerd zit asbest, zei de burgemeester. De Arbeidsinspectie heeft de vergunning geschorst, om te voorkomen dat de bouwvakkers worden blootgesteld aan asbest.

Wolfsen: voorlichting is mogelijk niet goed verlopen

Hiermee is echter ook in de niet-ontruimde gebieden het werk stil komen te liggen, wat ervoor zorgt dat het asbest langer dan normaal zichtbaar is, aldus Wolfsen. Veel bewoners zouden hiervan echter niet op de hoogte zijn gesteld. “Het kan zijn dat de voorlichting hierbij niet goed is verlopen”, reageerde Wolfsen. Hij belooft dat de bewoners volgende week worden geïnformeerd. Op het asbest moeten stickers komen die waarschuwen voor de asbest.

    • Pim van den Dool