Bacteriën tegen tumor

Twee Nederlandse neurochirurgen zijn door hun Amerikaanse universiteitsbestuur (mild) gestraft omdat ze drie ten dode opgeschreven hersentumorpatiënten met bacteriën hebben behandeld. Twee liepen bloedvergiftiging op. Alle drie zijn ze overleden. Het idee was dat de goedaardige bacteriën in de open hersenwonden een afweerreactie zouden opwekken die de tumor zou verkleinen en het leven wat zou rekken.

De twee, neurochirurgiehoogleraar Paul Muizelaar en universitair onderzoeker Rudolph Schrot, werken al jaren aan de University of California in Davis. Hun is verboden om nog langer onderzoek met mensen te doen. Dat gebeurde vorig najaar al, maar de universiteit hield het stil. De plaatselijk krant The Sacramento Bee heeft het verhaal zondag geopenbaard.

Muizelaar en Schrot zeggen daarin dat ze een ‘innovatieve behandeling’ gaven. Het was geen onderzoek. Ze planden onderzoek met proefdieren, maar behandelden intussen patiënten die hun levenseinde zagen naderen. De lokale medisch-ethische commissie gaf toestemming om de eerste patiënt te behandelen, maar over de details van die toestemming bestaat nu een meningsverschil.

In de wetenschappelijke literatuur was de afgelopen jaren discussie over de vraag of hersentumorpatiënten die een onbedoelde wondinfectie opliepen langer leefden. Er is één (kwalitatief mager) onderzoek gepubliceerd: dat liet geen effect zien van een bacterie-infectie op de levensduur.

    • Wim Köhler