Anna was samen

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

None

Studente geneeskunde Anna Verwiel (18, links) werd in augustus 2000 tezamen met vriendin Hester Stoker (18), studente University College in Utrecht, in de achtertuin van het ouderlijk huis aan de Hazenkampseweg 81 in Nijmegen gefotografeerd.

„We waren zes jaar oud en gingen naar groep drie van basisschool De Hazensprong. We kwamen net terug van Bouwland: een zomerkamp waar met houten pallets hutten werden gebouwd, maar waarbij je wel thuis sliep. Jarenlang gingen Hester en ik daarheen. We wonnen vaak prijzen voor de originele inrichting van onze hut met thema’s als waarzeggen, spookhuis of paarden. Bij mij thuis hadden we een favoriet spel: heksendrank maken. In een groot glas tandpasta, cola, chocolademelk en kruiden door elkaar roeren en dan hopen dat iemand het wilde drinken. Dat gebeurde nooit. Bij Hester speelden we kappertje. Er was een grote donkerblauwe stoel waarvan de rugleuning naar achteren kon: net een echte kappersstoel, vonden wij. Op woensdagmiddag at Hester bij ons: yoghurt met cruesli, geprakte banaan en honing, altijd hetzelfde. Ergens in die periode hebben we elkaar de vriendschap verklaard. Wij zijn beste vriendinnen, zeiden we. Het was tijd voor duidelijkheid; weten of het gevoel wederzijds was. We deden van alles samen: ponyrijden, ponykamp, winkelen, bij elkaar logeren, luisteren naar popbandjes. Dat kwam ook doordat we juist verschillend waren. Hester was spraakzaam, hield van kwebbelen en had een mening. Ik was rustiger. Dat we dezelfde zwarte hemdjes hadden was puur toeval. Onze ouders winkelden graag bij de Maminette, een kinderwinkel in het centrum van de stad. Onafhankelijk van elkaar kochten ze het hemd. En wij hadden deze weer afzonderlijk van elkaar aangetrokken. Vermoedelijk was dat de reden voor een foto: de toevalligheid van de gelijkenis vastleggen. Tot aan zes gymnasium zaten we altijd bij elkaar in de klas. Door uiteenlopende pakketkeuzes – Hester Economie & Maatschappij en ik Natuur & Gezondheid – hadden we afgelopen jaar, ons laatste, een verschillend rooster. En nu gaat Hester in Utrecht studeren; ik in Nijmegen. Toch kan ik me niet voorstellen dat we elkaar langer dan een week niet spreken.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard