Winst voor Barclays ondanks renteschandaal

Barclays kreeg eind vorige maand een boete opgelegd van 290 miljoen pond voor een poging tot het manipuleren van twee belangrijke rentetarieven in Europa. Foto AFP / Carl Court

De Britse bank Barclays heeft in de eerste helft van dit jaar een flink hogere brutowinst geboekt. De bank trof echter een voorziening van drie miljard pond (3,8 miljard euro) op het renteschandaal dat onder meer topman Bob Diamond eerder deze maand de kop kostte. Daardoor valt de nettowinst veel lager uit. Dat maakte het bedrijf vandoor bekend.

De winst voor belastingen van de bank steeg met dertien procent op jaarbasis naar 4,2 miljard Britse pond terwijl de omzet met een procent steeg naar 15,5 miljard pond. Door voorzieningen voor de boete in het Libor-schandaal en nog te verwachten claims daalde de nettowinst echter met 71 procent naar 759 miljoen pond. Barclays heeft circa 3 miljard pond gereserveerd voor het schandaal.

Opnieuw excuses van Barclays

President-commissaris Marcus Agius bood in een toelichting op de halfjaarcijfers namens de bank nogmaals zijn excuses aan voor het renteschandaal, waardoor klanten en aandeelhouders teleurgesteld zijn geraakt in de bank. Eerder al plaatste de bank paginagrote advertenties in drie kanten met “oprechte excusus”.

‘Schandaal raakt ook Nederland’

Barclays heeft tussen 2005 en 2009 valse gegevens aangeleverd om twee belangrijke rentetarieven, de zogenaamde Libor en Euribor, te manipuleren. Dat deed de bank onder meer om de indruk te wekken dat de bank nauwelijks geraakt werd door de kredietcrisis.

Het schandaal kwam vorige maand aan het licht nadat Barclays een schikking trof van 450 miljoen dollar met de Amerikaanse en Britse beurstoezichthouders. Vanochtend meldde het Financieele Dagblad dat het schandaal ook Nederland raakt. In 20078 en 2011 heeft de Rabobank in totaal vier mensen ontslagen wegens het doorgeven van verkeerde rentetarieven.

    • Lex Boon