VN waarschuwen voor nieuwe grote confrontatie in Aleppo

Rebellen schieten afgelopen woensdag in Aleppo op overheidstroepen. Foto AFP / Bulent Kilic

De Verenigde Naties waarschuwen voor een confrontatie in Aleppo, de grootste stad van Syrië, meldt persbureau AP. Volgens VN-mensenrechtenchef Navi Pillay neemt het aantal troepen in de stad toe.

Volgens Pillay is een nieuwe grote confrontatie op handen nu het aantal troepen in de stad toeneemt. De VN vrezen op basis van onbevestigde berichten van wreedheden dat burgers gevaar lopen. Die wreedheden zouden bestaan uit het buitengerechtelijk doden en neerschieten van burgers door scherpschutters tijdens gevechten in de buitenwijken van hoofdstad Damascus. Ook zouden er steeds meer zwaar geschut, tanks, aanvalshelikopters en gevechtsvliegtuigen gebruikt worden in stedelijke gebieden.

Pillay: toename van troepen slecht voorteken

Pillay noemt de toename van troepen in en rond Aleppo een slecht voorteken voor de inwoners van de stad. Een woordvoerder van het Witte Huis meldt dat het erop lijkt dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zich voorbereidt op een slachtpartij, schrijft persbureau Reuters.

Internationale Rode Kruis plaatst hulpverleners over naar Libanon

Het Internationale Rode Kruis heeft een deel van de hulpverleners in Damascus tijdelijk overgeplaatst naar buurland Libanon vanwege veiligheidsredenen, meldt persbureau AP. Een kernteam van vijftig hulpverleners blijft wel aanwezig. Een woordvoerder zegt tegen AP dat de Syrische zusterorganisatie de Rode Halve Maan een aantal werkzaamheden in Aleppo heeft geschorst vanwege de hevige gevechten.

Gevechten Aleppo duren voort, helft VN-waarnemers weg

De gevechten in de Syrische stad Aleppo tussen rebellen en het regeringsleger hebben zich eergisteren, op de vijfde opeenvolgende dag van strijd, verspreid over diverse wijken. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep vanuit Sarajevo nogmaals op snel internationale actie te ondernemen in relatie tot Syrië.

Eergisteren werd bekend dat de helft van de VN-waarnemers in Syrië het land heeft verlaten. De reden waarom de VN-waarnemers ondanks het verlengde mandaat het land verlaten is onduidelijk. Mogelijk heeft het toenemende geweld in het land hiermee te maken.


Grotere kaart weergeven

    • Judith Laanen