‘Utrechts asbest lag al maanden in woningen’

Een medewerker vann een asbestonderzoeksbureau maakt een foto in een portiek van een niet afgesloten straat achter de Stanleylaan. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

De asbestvervuiling die leidde tot ontruiming van een aantal flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland was al maanden oud. Asbestplaten werden op de verkeerde manier afgevoerd. Dat concludeert asbestexpert Ton Witteman na analyse van het getroffen gebied, meldt Trouw.

Witteman nam ook zelf asbestmonsters in de wijk.

‘Verspreiding spuitasbest bij saneren onmogelijk’

De veronderstelling dat er bij het saneren zogeheten spuitasbest is verspreid kan volgens Witteman niet kloppen:

“Per dag nemen bij mij de twijfels over het spuitasbest toe. Als het al is aangetroffen, dan nog is het onmogelijk dat deze soort zo’n groot gebied heeft besmet.”

Spuitasbest werd doorgaans niet in woningen gebruikt, maar in fabrieksinstallaties om leidingen heen verwerkt. Volgens Witteman, verbonden aan het Comité Asbestslachtoffers, is spuitasbest wat substantie betreft vergelijkbaar met purschuim. Verspreiding over de wijk in een relatief korte tijd is volgens hem haast onmogelijk.

Ook omdat in woningen bovendruk heerst, kan volgens Witteman geen sprake zijn van overgewaaid spuitasbest:

“Het is onmogelijk dat een asbestbesmetting van buiten naar binnen trekt. Daarom concludeer ik dat het in de ontmantelde woningen aangetroffen asbest uit die ruimtes zelf moet komen.”

Volgens de krant ondersteunen andere deskundigen het verhaal van Witteman, maar willen zij anoniem blijven.

Bekijk alvast de reportage van actualiteitenprogramma Nieuwsuur, dat op pad ging met Witteman in Utrecht:

Onafhankelijk onderzoek naar asbestproblemen

Gisteren besloot het beleidsteam van de gemeente Utrecht, dat zich bezig houdt met de asbestproblemen, dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de asbestproblemen.

Afgelopen zondag en maandag werden ongeveer driehonderd bewoners van flats en eengezinswoningen geëvacueerd, omdat tijdens de renovatie van een flatgebouw het gevaarlijke spuitasbest was aangetroffen. Zij zijn ondergebracht in vier hotels waar vertegenwoordigers van het Rode Kruis, slachtofferhulp, een arts en wooncorporatie Mitros aan hen beschikbaar zijn gesteld.

    • Judith Laanen