Uitgelicht

Films

Armageddon. (Michael Bay, 1998, VS). Onverwoestbaar patriottisme en voortdurende explosies kenmerken deze film van actiespecialist Bay (Transformers, Pearl Harbor), waarin de aarde wordt bedreigd door de inslag van een meteoriet ter grootte van de staat Texas. Dwarse oliedriller Bruce Willis wordt de ruimte ingestuurd om het ding van binnenuit op te blazen. De film stelt eigenlijk nooit de vraag of het niet handiger zou zijn om astronauten op te leiden tot drillers, in plaats van drillers tot astronauten, maar biedt verder genoeg vermakelijke oneliners. Met Liv Tyler, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Steve Buscemi. SBS 6, 20.30-23.30uu.

The Frighteners. Peter Jackson, 1996, Nieuw-Zeeland/VS). Komische horrorfilm van Jackson, later bekend geworden om zijn bejubelde Lord of the Rings-verfilmingen. Michael J. Fox speelt Frank Bannister, die sinds de dood van zijn vrouw spoken ziet. Met behulp van drie bevriende geesten probeert hij zich als spokenjager overeind te houden. Wanneer een seriemoordenaar zijn stad onveilig begint te maken, vermoedt Frank een verband met de dood van zijn vrouw en is er voor Jackson geen enkele reden meer om niet aan de slag te gaan met aanscherende geesten, op hol geslagen slag- en steekwapens, sadistische FBI-agenten en opborrelend ectoplasma: kortom het hele arsenaal aan horroreffecten. The Frighteners blijft echter van a tot z een komedie, waarin Jackson traditiebewust te werk gaat. RTL 7, 22.40-00.50u.

El Custodio / The Custodian. (Rodrigo Moreno, 2006, Argentinië/Frankrijk/Duitsland/Uruguay). Hoofdpersoon in dit sobere drama is Rubén, een lijfwacht van een relatief onbelangrijke Argentijnse minister. Zijn leven staat in het teken van volledige dienstbaarheid aan zijn baas. Zozeer dat hij zijn eigen identiteit verliest. Afgemeten en zelfverzekerde film, vanuit het perspectief van een hoofdpersoon die niet wil opvallen. Ned.2, 23.45-01.19u.

Flightplan. (Robert Schwentke, 2005, VS). In deze thriller komen nogal wat populaire angsten samen; vliegangst, de angst om je kind kwijt te raken, de angst om gek te worden. Ze versterken elkaar totdat er een punt komt waarop je denkt: en hoe moet het nu verder? Jodie Foster speelt Kyle, een in Berlijn wonende Amerikaanse wier man net overleden is. Met zijn lichaam en hun zesjarige dochter Julia vliegt ze terug naar New York in een nieuw vliegtuig dat zij mede ontworpen heeft. En dan is haar dochter plotseling weg. Ook met Sean Bean Één, 00.15-01.50u.

Informatief

Vrijheid,gelijkheid, broederschap. Drieluik waarin de vraag wordt gesteld of de aloude idealen van de Franse revolutie nog relevant zijn in de 21ste eeuw. Het dominante mensbeeld is dat van de calculerende burger die rationeel zijn eigenbelang nastreeft. Maar klopt dat beeld waar we in onze economie van uit gaan wel? Wat is er nodig voor een groter saamhorigheidsgevoel en botst dat niet met hoe we over vrijheid en gelijkheid denken? Afl.3 (slot): Broederschap. Ned.2, 17.35-18.35u.

Outback Wrangler. Vierdelige reeks over helikopterpiloot Matt Wright en zijn missie om wilde dieren te ‘herlokaliseren’, teneinde het evenwicht tussen mens en dier te bewaren of te herstellen. Krokodillen die vee doden, olifanten die oogsten vernielen, buffels op hol: Matt Wright zorgt ervoor dat dieren die echt voor grote problemen zorgen, naar een veilige omgeving verplaatst worden. Canvas, 18.00-19.00u.

Mystery manhunt. In deze achtdelige serie gaat een team van forensisch onderzoekers de uitdaging aan om op basis van enkele aanwijzingen de identiteit van een persoon te achterhalen. Elk ‘doelwit’ heeft een bijzonder verhaal, zoals het overleven van een ramp of het uitblinken in een artistieke, fysieke of mentale vaardigheid. Vanavond probeert het team achter de identiteit te komen van een man van in de vijftig met een breed, gespierd bovenlichaam, een intimiderend uiterlijk en een Oost-Europees accent. Afl.: Enigma Man. NGC 22.00-23.00u.

Sport

Studio Sportzomer: London Late Night. Tijdens de Spelen komt NOS Sportzomer uit een ‘eigen’ studio in het Holland Heineken House in Londen. Met hoogte- en dieptepunten van de dag, maar ook met de hoofdrolspelers en andere gasten aan tafel. En natuurlijk is er aandacht voor eventuele huldigingen van Nederlandse sporters, die in hetzelfde Holland Heineken House plaatsvinden. Presentatie: Mart Smeets. Ned.1, 20.30-21.50u.

Olympische Spelen: London Live. Dagelijks verslag van de Olympische Spelen. Met vanavond een rechtstreeks verslag van de openingsceremonie. Nederland loopt met een kleine delegatie, voornamelijk met sporters die de eerste twee dagen niet in actie hoeven te komen. In totaal nemen 178 Nederlandse sporters deel aan de Spelen. Presentatie: Henry Schut. Ned.1, 21.50-00.55u.