Tips van over de grens: Zomerlezen!

NRC-recensent Toef Jaeger gaf zaterdag in de rubriek ‘De Voorproef’ al enkele zomerleestips, vooral bedoeld om het ‘mannelijk schoon’ op uw vakantiebestemming te belichten. Internationale kranten en blogs hebben ook opvallende en originele zomerleestips. Jaeger gruwelt naar eigen zeggen een beetje van die ‘reclamefilmpjes en – folders voor uw Geheel Verzorgde Vakantie’ waar je vaker

Lees dit boek niet op het strand, adviseert LA Times

NRC-recensent Toef Jaeger gaf zaterdag in de rubriek ‘De Voorproef’ al enkele zomerleestips, vooral bedoeld om het ‘mannelijk schoon’ op uw vakantiebestemming te belichten. Internationale kranten en blogs hebben ook opvallende en originele zomerleestips.

Jaeger gruwelt naar eigen zeggen een beetje van die ‘reclamefilmpjes en - folders voor uw Geheel Verzorgde Vakantie’ waar je vaker lachende vrouwen in bikini’s aantreft dan lachende mannen in zwembroek. Jaeger: ‘Maar hoe staat het met mannelijk schoon op uw vakantiebestemming?’

Jaeger koos een aantal titels uit waarin toch vooral een apart slag mannen in voorkomt. Zoals in Legende van een zelfmoord van de Amerikaanse auteur David Vann. In die roman ogen mannen ‘gedwarsboomd en klemgezet, ingeperkt en bedrogen’. ‘Alaska is rijk aan lelijke, ruwe mensen - als je literatuur die zich in die staat afspeelt afspeelt erop naslaat’.

Geen lelijke mannen overigens in de andere tips van Jaeger. Arthur & George van Julian Barnes, Oost west van Salman Rushdie en De kaart en het gebied (‘een opvallend goedgemutst boek). Ze garanderen een vakantie met mannelijke facetten.

De Los Angeles Times pakt het wat anders aan en komt met negen boeken die je vooral niet op het strand moet lezen. Enkele titels springen eruit in het artikel ‘Nine books not to read at the beach’. Wie stapt er nog zonder zorgen de zee of de oceaan in sinds de verschijning van Peter Benchley’s Jaws begin jaren zeventig?

Het boek, en de film uiteraard ook, speelde zich af aan de Amerikaanse Oostkust, Cape Cod. Recentelijk is daar een witte haai gesignaleerd, dus de badgasten aldaar hebben reden tot zorgen. Een witte haai zul je in de wateren van de Noordzee niet heel gauw aantreffen, maar gaat u naar de Atlantische kust of het Mediteraans gebied kunt u dit boek maar beter thuislaten.

Nog enkele andere thuislaattips van The Los Angeles Times. Neem zeker niet de 3000 pagina’s tellende romanreeks Op zoek naar de Verloren Tijd van Marcel Proust mee naar het strand. Het is een dikke pil, schrijft de LA Times, waar bijzonder weinig in gebeurt. Om ouders bovendien geen verkeerde indruk te geven, adviseert de LA Times bovendien om Nabokovs Lolita vooral thuis in de boekenkast te laten staan.

Op The Daily Beast, een Amerikaans cultuurblog, gaf debutant Maggie Shipstead enkele dagen geleden een aantal goede zomerleestips. Zij selecteerde titels als Virginia Woolfs To the Lighthouse, vanwege de schoonheid van het werk alsmede vanwege het feit dat de Ramseys in het boek een strandfeest houden. Het boek brengt je nog op goede ideeën. In Donna Tartts The Secret History, een andere tip van Shipstead, komen weliswaar geen stranden voor, maar wel moorden en een intelligente weergave van het Amerikaanse gepriviligeerde collegeleven. ‘Heerlijk leesvoer’ volgens Shipstead.

Tot slot gaf de Amerikaanse boekenblog Bookriot enkele ‘koude tips voor een hete zomer’. Lees The Snow Child van Eowyn Ivey, The Left Hand of Darkness van Ursula Le Guin of Let the Right One In van John Ajvide Lindqvist en voor je heet weet grijp je, terwijl het buiten dertig graden is, naar die wollen trui!

 

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis