Nog een paar uur en dan…

Hoe houd je de details van een olympische openingsceremonie geheim als daar duizenden vrijwilligers al maanden aan meewerken? Door hen gewoon netjes te vragen of ze alsjeblieft hun mond willen houden. Door dat ook te vragen aan journalisten en de 60.000 toeschouwers bij de generale repetitie, die eergisteravond plaatsvond.

Maquette van de openingsceremonie zoals bedacht door regisseur Danny Boyle

Maquette van de openingsceremonie zoals bedacht door regisseur Danny Boyle. Foto LocogMaquette van de openingsceremonie zoals bedacht door regisseur Danny Boyle. Foto Locog

En dan, zo heeft regisseur Danny Boyle tot nu toe kunnen merken, lekt er ook weinig uit van wat er vanavond voor spectaculairs staat te gebeuren als de Olympische Spelen worden geopend. Zelfs in een land waar sommige media alles doen voor een primeur, en in een tijd waarin men op internet en twitter alles deelt en weinig meer geheim is.

Ja, een van de thema’s is ‘green and pleasant land’, naar de strofe uit Jerusalem, het onofficiële volkslied van de Engelsen. En er zullen zeventig schapen, twaalf paarden, tien kippen, drie honden en nepwolken met regen verschijnen. De ceremonie, die 27 miljoen pond (33,5 miljoen euro) kost, heet Isles of Wonder, naar een zin uit The Tempest van Shakespeare. Maar die informatie maakte Boyle zelf een maand geleden bekend. En ja, The Sunday Times (£) kwam met iets meer details. Maar dat leidde tot zo’n felle reactie dat andere (Britse) media het wel uit hun hoofd laten om nog iets te melden.

De gelukkigen die woensdag of maandag bij de technische repetitie aanwezig waren, deelden met veel onderling gehint en besmuikt gegrinnik op Twitter hun enthousiasme, steeds eindigend met het woord #savethesurprise.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken David Miliband twitterde:

En toeschouwer Pete Hendrik raadt iedereen aan:

Wat er wel uitlekte, was het gedoe rondom de productie. Boyle moet van de organisatie ruim voor half een ’s nachts klaar zijn. Anders duurt de openingsceremonie te lang voor de sporters en missen de toeschouwers de laatste underground van de avond. De ceremonie begint om 20.12 lokale tijd. Dus werd de regisseur, bekend van films als Slumdog Millionair en Trainspotting, vorige week gedwongen het een en ander te schrappen.

Hij schijnt bovendien te zijn gebotst met de olympische televisieproducent OBS, die alle beelden verzorgt, over cameraposities en de manier van filmen. En Boyle zou vinden dat de BBC tijdens de ceremonie geen commentaar mag geven: de beelden en muziek van Isles of Wonder moeten voor zichzelf spreken en ,,het beste dat het Verenigd Koninkrijk heeft te bieden” laten zien aan een wereldwijd televisiepubliek. Verwacht wordt dat 1 miljard mensen de openingsceremonie zullen volgen.