Romney niet meer zo populair bij de Britten

Hij wil de machtigste man ter wereld worden, maar bij zijn eerste buitenlandse bezoek – aan de olympische stad Londen – ging presidentskandidaat Mitt Romney gisteren op alle mogelijke diplomatieke tenen staan. Hij krenkte de Britten door de problemen rond de beveiliging van de Spelen in een tv-interview „verontrustend” te noemen. „Het is moeilijk te zeggen hoe het zal uitpakken”, zei de Republikein over de Spelen.

De Britse premier Cameron reageerde geërgerd. „Natuurlijk is het makkelijker als je Spelen houdt in niemandsland”, zei Cameron – zo op het oog een verwijzing naar het afgelegen Salt Lake City waar de VS in 2002 de Winterspelen hielden. Romney was toen organisator.

Romney werd ook bespot door de burgemeester van Londen, Boris Johnson, die een opzwepende toespraak hield bij de aankomst van de olympische fakkel in Hyde Park: „Er is een vent met de naam Mitt Romney die wil weten of we er wel klaar voor zijn. Zijn we er klaar voor?!”

Romneys aanwezigheid bij de Spelen had juist nieuwe glans moeten geven aan zijn eigen ervaring als organisator. Door zijn blunder werd hij gedwongen tot bescheidenheid over Salt Lake City. Iedereen maakt foutjes bij de organisatie van zo’n groot evenement, zei Romney na de ophef in Londen, ook hij.

President Obama, die zijn vrouw naar Londen heeft gestuurd, maakte slim gebruik van de faux pas van Romney. Het Witte Huis liet weten dat Obama het volste vertrouwen heeft in „onze goede vriend en bondgenoot, het Verenigd Koninkrijk” als gastland van de Spelen.

Romney beging ook andere blunders. Na een ontmoeting met premier Cameron verklapte hij dat hij ook had gesproken met de directeur van de Britse geheime dienst MI-6. Het viel bovendien slecht dat Romney donaties voor zijn verkiezingscampagne ophaalde bij Londense bankiers van Barclays, de bank die onder vuur ligt wegens fraude.

De enige hoop voor Romney op olympisch succes is nu gevestigd op het dressuurpaard Rafalca. Zijn vrouw Ann is mede-eigenaar. Maar ten tijde van de wedstrijd zijn de Romneys alweer gevlogen. Ze gaan door naar Israël en Polen.