Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Rabobank ontslaat medewerkers in Libor-schandaal’

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het onderzoek naar het Libor-schandaal lijkt ook een Nederlandse bank te raken, meldt het Financieele Dagblad vandaag. In 2008 en 2011 heeft de bank in totaal vier medewerkers ontslagen omdat ze bewust verkeerde rentetarieven doorgaven om Rabo-collega’s op de handelsvloer te bevoordelen.

Het schandaal rond de manipulatie van rente die banken elkaar onderling in rekening brengen kwam vorige maand aan het licht nadat de Britse bank Barclays een schikking trof van 450 miljoen dollar met de Amerikaanse en Britse beurstoezichthouders.

De manipulatie van de interbancaire rente heeft met name in Engeland tot grote ophef geleid omdat de Britse centrale bank op de hoogte zou zijn geweest maar niet ingreep.

Het gaat om honderdsten van procenten

In Londen bepalen 15 à 20 banken dagelijks via een enquête de hoogte van de prijs waartegen banken op korte termijn van elkaar lenen, het Libor-tarief. De Rabobank behoort tot het ‘panel’ van banken dat de dagelijkse basisrentes samenstelt.

Volgens het Financieele Dagblad waren de ontslagen medewerkers van de Rabobank zogeheten ‘submitters’, mensen die de rente doorgaven waartegen Rabobank die dag zelf kon lenen. Door een net iets hoger of lager tarief door te geven dan werd verwacht, konden handelaren winst maken op bijvoorbeeld rentecontracten (derivaten). De krant stipt aan dat het in de financiële sector soms om honderdsten van procenten gaat.

‘Bank ontkomt niet aan boete’

De krant baseert zich op verschillende bronnen in de financiële sector. De Rabobank wil niet “ingaan op individuele arbeidsrechtelijke zaken”. Het is onduidelijk hoe ernstig de overtredingen van de Rabo-medewerkers waren, maar “volgens sommige bronnen” zal de bank niet ontkomen aan een boete van de Britse toezichthouder en de Amerikaanse justitie, aldus het FD.

In het onderzoek van de toezichthouders werd de rol van Rabobank bij de totstandkoming van het Libor-tarief al onderzocht. Twee weken geleden werden al twee effectenhandelaren bij een Japanse bank, die eerst werkten bij de Rabobank in Londen, uit functie gezet.