Omzet USG daalt, winst op peil

Uitzendconcern USG People heeft afgelopen kwartaal aanzienlijk minder omzet geboekt. Het bedrijf wist de winst wel op peil te houden.

USG People is de op drie na grootste uitzendorganisatie in Europa. Het Nederlandse bedrijf met vestigingen in onder meer Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, zag de omzet gevoelig afnemen door moeilijke economische omstandigheden in Europa. De vraag naar uitzendkrachten neemt namelijk af, vooral in de categorie ‘staffing’. Dat maakte CEO Rob Zandbergen vanmorgen bekend aan de hand van een persbericht.

De omzetdaling lag volledig in lijn met de verwachtingen van analisten. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zag USG de omzet het afgelopen kwartaal met 11 procent dalen van 811,1 miljoen euro naar 720,2 miljoen. In het eerste kwartaal van 2012 tekende het uitzendbedrijf een gelijkaardig resultaat op. De omzet daalde het voorbije half jaar met 10 procent van 1.586,9 euro naar 1.425,3 miljoen. De grootste omzetdaling van het kwartaal noteerde het bedrijf in Duitsland, min 22 procent, en Frankrijk, min 14 procent. In Nederland daalde de omzet met 8 procent van 295,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar naar 272,9 miljoen dit jaar.

De winst van het uitzendbedrijf bleef nagenoeg op peil. De nettowinst kwam in het tweede kwartaal op 6,3 miljoen euro uit. Ter vergelijking: een jaar eerder boekte USG nog een verlies van 22,2 miljoen euro. Dat verlies kwam toen door grote eenmalige kosten, waaronder het ontslag van medewerkers. Worden die buiten beschouwing gelaten, dan kwam het onderliggende resultaat toen op 5,1 miljoen euro uit tegenover 5 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar.

De resultaten van USG zijn iets beter dan die van Randstad, de één na grootste uitzendorganisatie ter wereld. Het uitzendbedrijf zei gisteren de gevolgen te ondervinden van de stagnatie op de Europese markt voor flexwerk. Randstad zag zijn nettowinst het voorbije half jaar halveren tot 36,5 miljoen euro.

Door onder meer de overname van het Amerikaanse SFN vorig jaar steeg de totale omzet van vorig kwartaal met 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 4,3 miljard euro. De omzet in Europa nam afgelopen kwartaal echter af. In Nederland met 3 procent, in Frankrijk en Duitsland met 5 procent.

USG People en Randstad voorzien beide geen verandering in de zwakke economische groei in Europa. Door de onzekerheid op de Europese markt doet USG ook geen specifieke uitspraken voor de ontwikkeling van de resultaten in 2012.