Olympische Spelen officieel van start - voor derde keer in Londen

The Olympic Stadium is seen during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games July 27, 2012. REUTERS/Marko Djurica (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS CITYSPACE)
The Olympic Stadium is seen during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games July 27, 2012. REUTERS/Marko Djurica (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS CITYSPACE) Het olympisch stadion vlak voor de openingsceremonie. Foto Reuters / Marko Djurica

De Olympische Spelen zijn officieel begonnen. Vanochtend luidden de klokken van de beroemde Big Ben het begin van de zomerspelen 2012 al in. En nu is tijdens de drie uur lange openingsceremonie de beurt aan de vlaggendragers. Het is de derde keer in de geschiedenis dat Londen de Olympische Spelen mag organiseren.

Om twaalf over acht ‘s ochtends beierde de Big Ben liefst veertig keer, meer dan drie minuten lang. Kerken, schepen, vrachtwagens en auto’s vielen in.

De komende uren vindt de officiële opening plaats. Eén sporter van elk deelnemend land draagt vanavond een vlag het olympisch stadion binnen. Voor Nederland draagt surfer Dorian van Rijsselberghe de vlag.

Meerderheid Nederlanders: minder medailles dan in Bejing

De meerderheid van de Nederlanders verwacht overigens dat ons land in Londen minder medailles in de wacht zal slepen dan vier jaar geleden in Bejing. Dat blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag.

In Beijing haalde de Nederlandse olympische ploeg zestien medailles, goed voor een twaalfde plaats in het medailleklassement. Van de twintigduizend ondervraagden verwacht 65 procent dat Nederland het dit jaar slechter doet. Vijftien procent rekent op meer eremetaal dan in Beijing. Slechts een op de vijf denkt dat Nederland de top tien in het medailleklassement haalt, zoals NOC-NSF nastreeft.

De ondervraagden denken dat de meeste kansen voor Nederland liggen bij het zwemmen (51 procent) en de paardensport (31 procent). Ook zet ruim een kwart in op goud bij hockey. Wielrenster Marianne Vos is de populairste Nederlandse deelnemer aan de Spelen, gevolgd door zwemster Ranomi Kromowidjojo en turner Epke Zonderland.

‘Minder medailles dan vier jaar geleden’:
sitestat

Nederlandse fans op weg naar Londen

Ondanks dit pessimisme reizen wel degelijk veel Nederlandse sportfans af naar Londen. De eerste olympische trein met Oranjefans vertrok vandaag vanuit Rotterdam naar Londen. Volgens de NS komt daarmee de supportersstroom naar de Olympische Spelen echt op gang. Het spoorbedrijf verkocht tot nu toe vijftig procent meer treinkaartjes naar Londen dan vorige zomer.

De overtocht van Oranjesupporters met de boot loopt nog minder voorspoedig. Van de vijfduizend extra plaatsen op de boten, zijn er tot nu toe pas duizend geboekt. De zegsman verwacht wel dat de verkoop vanaf het weekend aantrekt. Maar een woordvoerder blijft optimistisch tegenover persbureau Novum:

“Zodra de eerste medailles binnen zijn, zullen meer mensen het olympisch gevoel krijgen en naar Londen willen.”

De KLM heeft geen extra vluchten naar Londen ingezet. De boekingen op de reguliere vluchten loopt goed, laat een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten.

Bannister favoriet voor aansteken olympische vlam

Roger Bannister wordt ondertussen gezien als de favoriet om vrijdag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in het stadion de olympische vlam aan te mogen steken. Volgens wedkantoor William Hill zette de afgelopen dagen een grote meerderheid van de gokkers hun geld op de 83-jarige Brit die in 1954 als eerste atleet de mijl onder de vier minuten liep.

Andere gegadigden voor het aansteken van het olympisch vuur zijn Steve Redgrave, Daley Thompson, Kelly Holmes en David Beckham. Ook op koningin Elizabeth is veel geld ingezet.

Londen organiseer de Spelen eerder in 1908 en 1948.

    • Niels Posthumus