Odfjell tijdelijk helemaal dicht - sluiting voor onbekende tijd

Wegens veiligheidsriscio's wordt de hele Rotterdamse olieterminal Odfjell de komende tijd stilgelegd. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

De Rotterdamse olieterminal Odfjell gaat tijdelijk helemaal dicht om de veiligheid op het terrein in de Botlek te verbeteren. Dat heeft het bedrijf, dat al tijden onder vuur ligt vanwege veiligheidsrisicio’s,bekendgemaakt.

Odfjell legt binnen 24 uur alle activiteiten van het bedrijf stil. Het Noorse tankopslagbedrijf laat vrijdag weten dat het gaat om een safety shutdown. Aan een herstelplan wordt gewerkt. De komende tijd worden alle brandblus- en koelvoorzieningen op het terrein getest. Ook worden op meer dan 140 tanks leidingen vervangen.

Vanwege het verbetertraject worden er de komende tijd bij Odfjell geen nieuwe chemicaliën gelost. Hoe lang het verbetertraject gaat duren, is niet bekend.

Eerder vandaag werd al bekend dat de Rotterdamse olieterminal Odfjell nog eens vijftien opslagtanks zou leegpompen en reinigen. De koel- en blussystemen van de tanks bij de Rotterdamse olieterminal zijn verouderd en werken daardoor mogelijk niet naar behoren. Eerder deze week werden bij het bedrijf in het Botlekgebied om dezelfde reden al vijf tanks met chemicaliën leeggepompt. Nu is dus het besluit genomen om alle tanks en leidingen te onderzoeken.

Vorige week legde milieudienst DCMR al een deel van de werkzaamheden van Odfjell stil, nadat was gebleken dat al decennia geen controles aan de tanks waren uitgevoerd. Daardoor zou er bij brand groot gevaar voor de omgeving ontstaan. Woensdag nam het Noorse bedrijf vijftig tanks buiten gebruik om ze te testen.