Odfjell haalt nog meer tanks leeg

Wegens veiligheidsriscio's werd een deel van de Rotterdamse olieterminal Odfjell vorige week gedeeltelijk stilgelegd.
Wegens veiligheidsriscio's werd een deel van de Rotterdamse olieterminal Odfjell vorige week gedeeltelijk stilgelegd. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

De Rotterdamse olieterminal Odfjell gaat nog eens vijftien opslagtanks leegpompen en reinigen. De koel- en blussystemen van de tanks bij de Rotterdamse olieterminal zijn verouderd en werken daardoor mogelijk niet naar behoren. Eerder deze week werden bij het bedrijf in het Botlekgebied om dezelfde reden al vijf tanks met chemicaliën leeggepompt.

Vorige week legde milieudienst DCMR al een deel van de werkzaamheden van Odfjell stil, nadat was gebleken dat al decennia geen controles aan de tanks waren uitgevoerd. Daardoor zou er bij brand groot gevaar voor de omgeving ontstaan.

Woensdag nam het Noorse bedrijf vijftig tanks buiten gebruik om ze te testen. Vijftien daarvan worden nu leeggehaald. Samen met de eerder leeggehaalde vijf tanks worden ze uitgerust met de nieuwste koel- en blustechnieken. Voor de overige tanks wordt nog een plan van aanpak gemaakt.

De Odfjell-terminal in de Rotterdamse haven.