Nomura moet het roer om gooien

Het aftreden van twee topfunctionarissen van Nomura zou wel eens het einde kunnen beteken van de plannen van de Japanse firma om een wereld speler te worden in het zakenbankieren. De vertrekkende bestuursvoorzitter Kenichi Watanabe en operationeel directeur Takumi Shibata hadden leiding gegeven aan de opportunistische overname in 2008 van een deel van de failliete boedel van Lehman Brothers. Zij moeten nu opstappen als gevolg van een schandaal over handel met voorkennis, dat met die transactie niets te maken heeft. Maar de overname van de Aziatische activiteiten van Lehman heeft geen succes gebracht. En het vertrek van de twee is een goede gelegenheid om van deze belangen af te komen.

De slechte kwartaalcijfers bieden een onmiddellijk excuus voor zo’n strategische U-bocht. De zakenbankdivisie van Nomura, die de afdelingen voor de handel in effecten en voor bedrijfsfinanciering van Lehman omvat, heeft over het tweede kwartaal een verlies vóór belastingen gemeld. De omzet is in de voorgaande drie maanden met 24 procent gedaald. Dat kwam bovenop een slecht kwartaal voor de Japanse kerndivisie van Nomura, waar de inkomsten uit commissies van kwartaal op kwartaal met 15 procent zijn teruggelopen. De totale winst van het concern is in dezelfde periode met 91 procent afgenomen.

De hele sector heeft het zwaar te verduren, maar Nomura moet méér bewijzen. De vergoedingen uit het zakenbankieren bevonden zich alarmerend genoeg op het laagste peil sinds de Lehman-deal. Nomura is in Japan nog steeds de grootste, maar als je de de Japanse aandelenhandel wegdenkt, zou de firma mondiaal op de 27ste plaats staan – onder de Qatar National Bank – volgens cijfers van Thomson Reuters. Het concern behaalde het afgelopen kwartaal een meer winst uit ‘andere’ activiteiten als vastgoed, en het anders berekenen van eigen schulden, dan uit de effectenhandel en bankactiviteiten.

Watanabe en Shibata hadden dit niet kunnen voorzien. En een deel van de Lehman-erfenis functioneert wél goed. De obligatiedivisie, goed voor 59 procent van de zakenbankinkomsten, maakt winst. De bankierssalarissen, ooit het zorgenkindje, zijn met 33 procent van de netto-omzet, onder controle gebracht.

Maar als de nieuwe topman Koji Nagai, afkomstig uit de Japanse effectenhandel, het vertrouwen van de aandeelhouders wil herwinnen, zou een koerswijziging wel eens de beste optie kunnen zijn. Het magere rendement op de aandelen van Nomura van slechts 0,4 procent ligt ver beneden het peil dat beleggers verwachten. Met een beetje wind mee zou Nomura over tien jaar de wereldspeler kunnen zijn die oost en west met elkaar verbindt. Maar nog meer waarde vernietigen om dat te bereiken lijkt niet langer redelijk.

Vertaling Menno Grootveld

    • John Foley