Nederlandse bedrijven onderzoeken alternatief voor Panamakanaal

Het Panamakanaal, de doorgang tussen de Atlantische en de Grote Oceaan wordt verbreed om de waterweg ook geschikt te maken voor grote containerschepen. Nicaragua heeft een alternatief plan.
Het Panamakanaal, de doorgang tussen de Atlantische en de Grote Oceaan wordt verbreed om de waterweg ook geschikt te maken voor grote containerschepen. Nicaragua heeft een alternatief plan. Foto AFP / Elmer Martinez

Het Nederlandse ingenieursbedrijf Royal Haskoning DHV gaat samen met het Rotterdamse adviesbureau Ecorys de haalbaarheid van de aanleg van een ‘tweede Panamakanaal’ dwars door Nicaragua onderzoeken. Dat lieten beide bedrijven vandaag weten, meldt persbureau Novum.

De twee bedrijven verrichten het onderzoek in opdracht van de regering van het Midden-Amerikaanse land. Die schat de kosten van de aanleg op twintig tot dertig miljard dollar (16 tot 24 miljard euro). De Nederlandse bedrijven gaan kijken of dit bedrag klopt, en gaan een inschatting maken van de gevolgen van de aanleg van het kanaal voor de lokale bevolking en het milieu. Met de opdracht, die begin volgend jaar moet zijn afgerond, is een bedrag van 720 duizend dollar gemoeid.

Rechts het huidige Panamakanaal, links het plan van Nicaragua

Panamakanaal wordt op dit moment verbreed

Het ‘echte’ Panamakanaal wordt op dit moment verbreed om het geschikt te maken voor grotere schepen. Ook na de verbreding is er volgens de twee Nederlandse bedrijven echter een groeiend aantal containerschepen en olietankers dat niet door het kanaal past. Het kanaal dat Nicaragua wil aanleggen moet schepen tot 250 duizend ton aankunnen.

Er worden al jaren plannen gemaakt voor een tweede kanaal door Midden-Amerika, ook door Mexico en Colombia.

Een reportage van Press TV over de het Nicaraguaanse alternatief voor het panamakanaal.

    • Lex Boon