Nederland schort hulp aan justitie Rwanda op

Nederland schort een deel van de ontwikkelingshulp aan Rwanda op. Het gaat om een bedrag van vijf miljoen euro die bestemd was voor het verbeteren en hervormen van de justitiële sector. Hiermee protesteert het kabinet tegen de steun van Rwanda aan een rebellenbeweging in buurland Congo.

In totaal geeft Nederland dit jaar 35,3 miljoen hulp aan Rwanda. Het geld is voornamelijk bestemd voor specifieke projecten die worden uitgevoerd door ontwikkelingsorganisaties. Eind 2008 stopte Nederland al met het verlenen van directe begrotingsteun aan Rwanda. Ook dat had te maken met de betrokkenheid van Rwanda aan rebellenbewegingen in het aangrenzende Oost Congo.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer geschreven dat het samen met de partners van de Europese Unie een nader standpunt wil bepalen. „Het is aan Rwanda uitleg te geven”, aldus demissionair minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) die de situatie „verontrustend” noemt.

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat Rwandese regeringsfunctionarissen de rebellenbeweging M23 in Oost-Congo steunen. De rebellen worden geleid door generaal Bosco Ntaganda, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in den Haag. Sinds hij in april deserteerde zijn er meer dan 200.000 burgers op de vlucht geslagen. Rwanda ontkent de aantijgingen.