Mega-apentietengeil

Soms kom je een recept tegen, dat zo übercool is. Echt te gek. Zo gaaf, superkikke, extreem vet. Zo mieters, dope, awesome, mega-apentietengeil. Daar moet je niet te veel woorden aan vuil maken. Het is ook nogal een lang recept. We maken: Emperor ravioli.

Het recept is voor een kilo pastadeeg. Dat is veel meer dan nodig, maar dat is fijner voor de verhoudingen. Het deeg blijft in de koelkast zeker vier dagen goed. Je kunt het ook invriezen in kleine porties.

Meng het durummeel goed. Zet 250 gram opzij. Maak van de overgebleven 750 gram een berg op het aanrecht met een kuil in het midden. Los het zout op in een beetje warm water. Klop zeven eieren los en doe ze in de kuil met een eetlepel olijfolie. Roer voorzichtig in het kuiltje tot het deeg begint samen te komen. Voeg een klein beetje water toe. Kneed tot een mooi glad deeg. Het mag een tikje elastisch zijn, maar niet plakkerig.

Herhaal deze stappen met de overige 250 gram meel, maar dan met twee eieren, de inktvisinkt en naar verhouding iets meer water. Het zwarte deeg moet straks aan de andere pasta plakken dus moet juist wel iets plakkerig zijn. Gebruik latex handschoenen. Pak beide deegballen strak in met plastic folie en zet ze een uur in de koelkast.

Leg de plakken parmaham zonder dat ze elkaar raken tussen twee siliconen matjes 20 minuten in een oven van 180 graden. Meng de mascarpone met de peterselie, basilicum, een flinke kneep citroensap, zout en peper. Doe in een spuitzak.

Vanaf hier moet je snel werken, anders droogt de pasta uit. Rol 250 gram van het witte deeg uit met de pastamachine. Leg het weg onder theedoeken, tegen het uitdrogen. Rol 60 gram van het zwarte deeg uit en maak er met het opzetstuk van de pastamachine spaghettini van. Drapeer de spaghettini over de vellen blank deeg en haal ze nog eens door de pastamachine (zonder opzetstuk). Dat ziet er leuk uit!

Snij het vel doormidden, zodat je twee even lange rechthoeken hebt. Bestrijk een ervan met eigeel. Spuit cirkels mascarpone op het ingestreken vel, met genoeg ruimte ertussen. Je moet het vel in ongeveer negen gelijke vierkanten (ca. 12 bij 12 cm) kunnen snijden. Doe in elk cirkeltje een eidooier en dek af met het andere vel. Zorg dat er geen lucht in de ravioli zit. Snij ze los.

Kook de ravioli enkele minuten in snel kokend water, tot de eidooier begint te stollen – check af en toe met de vingers. Serveer één ravioli per persoon met een plak krokante parmaham en botersaus met gehakte hazelnoten, als tussengerecht.

    • Joël Broekaert