Marokkanen kunnen door ramadan niet plassen voor dopingcontrole

Door de ramadan is de dopingcontrole voor twee Marokkaanse voetballers een probleem gebleken. De vastende moslims vonden het volgens bondscoach Pim Verbeek „min of meer onmogelijk” een plas af te geven na het 2-2 gelijkspel met Honduras. Dat zegt de Nederlander tegen persbureau ANP.

Negen spelers van Marokko vasten tijdens de Spelen vanwege de ramadan. Ze mogen overdag niet eten of drinken. Het eerste groepsduel werd gisteren om 12.00 uur Britse tijd gespeeld. De voetballers van Marokko hadden sinds 02.30 uur de nacht ervoor niet gegeten en niet gedronken. Volgens coaches en wetenschappers zijn ze daarom minder fit dan spelers die niet vasten.

Het noordelijke gelegen Schotland kent in de zomer korte nachten en dus mogen de vastende moslims van Marokko (en andere moslimlanden) tijdens de ramadan in speelstad Glasgow alleen tussen 21.30 uur en 02.30 uur eten en drinken.

Het voetbaltoernooi kende gisteren twee verrassende uitslagen. De olympische ploeg van Europees- en wereldkampioen Spanje verloor met 1-0 van Japan. Yuki Otsu was voor rust matchwinnaar. Even later moest Spanje met tien man verder nadat Inigo Martinez een rode kaart had gekregen wegens vasthouden. In de tweede helft was het Japanse elftal dicht bij een tweede treffer.

Gastland Groot-Brittannië stelde ook teleur. Het duel met Senegal eindigde in Manchester in 1-1. De 33-jarige Welshman Craig Bellamy, met zijn 38-jarige landgenoot Ryan Giggs één van de dispensatiespelers, maakte voor rust het openingsdoelpunt. De Senegalees Moussa Konate omzeilde in de slotfase de buitenspelval en maakte gelijk.

Vlak voor tijd schoot de Brit Marvin Sordell de bal tegen de lat en kopte de Afrikaan Kalidou Yero in kansrijke helemaal mis. De Britten claimden tevergeefs een penalty, nadat een Senegalees met twee uitgestoken in het strafschopgebied een overtreding zou hebben gemaakt.

Toernooifavoriet Brazilië begon het olympisch toernooi met een 3-2 zege op Egypte. Ajacied Nicolas Lodeiro bezorgde Uruguay een 2-1 zege op de Verenigde Arabische Emiraten.