Londen 2012 als zionistische samenzwering

None

Iran, het eenzame land dat door het Westen steeds vaker als ‘schurkenstaat’ wordt bestempeld, is een warm aanhanger van de olympische gedachte. Alle landen zijn gelijk en strijden eens in de vier jaar om de sportieve eer. Alle landen? Nee, er is één land waar Iran niet mee wil spelen en dat is Israël.

Al sinds jaar en dag haken Iraanse sporters af wanneer ze zwemmers, judoka’s of atleten uit het Beloofde Land tegenover zich vinden, want Irans staatsideologie schrijft voor dat relaties met alle landen mogelijk zijn, behalve met degenen die Palestina hebben bezet.

Dus was het vreemd dat in de aanloop naar de Olympische Spelen de Iraanse chef de mission Bahram Afsharzadeh opeens zei dat Iran toch met alle landen de sportieve strijd zou aangaan. „In sport en op de Olympische Spelen moeten alle teams in vriendschap met elkaar spelen”, zei hij deze week bij aankomst in Londen. „Voor ons gelden de regels van het Internationaal Olympisch Comité. Daar draait alles om.”

Halt! Stop! Al een paar uur later kwamen boze woorden vanuit Teheran. De ‘pro-zionistische’ media hadden duidelijk weer eens de woorden van een onschuldige Iraanse official verdraaid! „Dit is een duivelse zet”, schreef persbureau Fars. „Onze vertegenwoordiger heeft het woord Israël nooit in de mond genomen.”

Er zijn al voorbereidingen getroffen om nare momenten te voorkomen. Een judoka die bij winst kans loopt tegen een Israëlische tegenstander te moeten uitkomen, bleef op het laatste moment achter in Teheran. Ziek, zo was de verklaring.

Twee jaar geleden, toen het logo van de Olympische Spelen in Londen werd getoond, klaagden de Iraanse staatsmedia dat de cijfers 2012 die de basis voor het logo vormen, eigenlijk het woord ‘Zion’ spelden. Het zoveelste bewijs van een zionistische samenzwering, zeiden ze.

Samen met Saoedi-Arabië besloten de Iraniërs deze week om hun nationale vlaggen niet van olympische logo’s te voorzien.

Overigens is het voor veel gewone Iraniërs geen probleem als hun sporters tegen aartsvijand Israël spelen. „Rusland en Amerika speelden tijdens de Koude Oorlog toch ook tegen elkaar?” zegt Sepanta, een 22-jarige studente. „Ik zie het probleem niet.”

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen, van 27 juli tot en met 12 augustus in Londen. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Thomas Erdbrink