Legeroffensief tegen rebellen dreigt in Aleppo

Syrische legereenheden die zijn gestationeerd aan de rand van de noordelijke stad Aleppo voerden vanochtend nog steeds bombardementen uit op wijken van deze economische hoofdstad waar rebellen zich hebben verschanst. Het was niet duidelijk hoe groot het deel van de miljoenenstad is dat opstandelingen in handen hebben of hoe hun situatie is.

Een Syrische veiligheidsbron meldde dat 1.500 tot 2.000 rebellen hun 2.000 medestanders in de stad zijn komen versterken, maar er waren geen andere bronnen die deze cijfers bevestigden. De zegsman voorspelde een tegenoffensief door elite-eenheden later vandaag of morgen.

Het regime kan het zich niet permitteren de greep op Aleppo te verliezen. „Aleppo, de moeder van alle veldslagen”, kopte vanochtend de krant Al-Watan, die dicht bij het regime staat.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren over geloofwaardige informatie te beschikken dat nieuwe tankcolonnes onderweg waren naar Aleppo. Het drukte bezorgdheid uit dat het regime van president Bashar al-Assad zich opmaakt voor „een slachtpartij” in Aleppo. Maar Washington herhaalde dat het niet van plan is op de grond tussenbeide te komen.

Volgens oppositieactivisten zijn gisteren bij artillerie- en tankbombardementen en aanvallen door gevechtshelikopters 34 mensen gedood in Aleppo en de omgeving, maar ook daarvan was geen onafhankelijke bevestiging. Het zou voornamelijk om burgers gaan. Tienduizenden inwoners zijn uit de stad gevlucht naar het platteland aan de grens met Turkije, waaruit het leger zich nu heeft teruggetrokken om zich op Aleppo te concentreren.

Een offensief van rebellen in Damascus zou inmiddels grotendeels zijn neergeslagen. Oppositiebronnen meldden standrechtelijke executies van opstandelingen en mensen die worden verdacht van steun aan rebellen.

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Navi Pillay, deed gisteren een dringend beroep op zowel de autoriteiten als rebellen om de burgerbevolking te sparen. Ze wees met name op de berichten over standrechtelijke executies in de Syrische hoofdstad. Maar ze zei dat haar bureau ook een toenemend aantal meldingen binnenkrijgt over foltering en executies door de rebellen. (Reuters, AFP, AP)