Leesvoer op recept bij de Culturele Apotheek

None

‘Wat kan ik voor u doen? Wat houdt u op dit moment bezig?” vraagt een vriendelijke apotheker in witte doktersjas. Achter een geïmproviseerd scherm stort een patiënt meteen zijn hart uit over drukte op het werk en daarbij horende stress. De dokter zoekt snel een remedie. „Wilt u meer over stress lezen? Of er liever helemaal aan ontsnappen? Houdt u van thrillers? Of meer van poëzie?”

Ter plekke schrijft de apotheker een hoogstpersoonlijk boekenrecept uit met twee heilzame titels. Onderaan staan opmerkingen over de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen.

Akke Visser en Marije Wilmink reizen met hun Culturele Apotheek langs bibliotheken, festivals en congressen. Voor alle vragen en behoeftes van het moment verstrekken ze recepten. Geen medicijn of zweverige workshop, maar een literaire tip moet hun cliënten er weer bovenop helpen. „We proberen steeds het juiste boek bij de juiste persoon te vinden”, vertelt initiatiefnemer Visser. „We koppelen wat mensen bezighoudt aan hun leesvoorkeur. Op die manier willen we ze passend stof tot nadenken aanbieden.”

Het idee voor een Culturele Apotheek deed Visser op in Londen. The School of Life poogt daar tijdens ‘bibliotherapie’ mensen met literatuurtips te genezen. Toch zijn Visser en Wilmink psychologen noch literatuurwetenschappers. „Wel zijn we beiden enorme lezers. We verslinden niet alleen heel veel boeken, maar ook recensies en boeken óver boeken.”

Naast korte spreekuren, houdt de Culturele Apotheek op afspraak uitgebreide consultaties. „Mensen denken vaak helemaal niet na over waarom ze lezen wat ze lezen. In deze drie kwartier durende gesprekken gaan we meer de diepte in. We lopen langs iemands leesgeschiedenis en bespreken de onderwerpen die hem of haar op dat moment bezighouden.” Ongeveer een week na het consult mailt de Culturele Apotheek een lijst met tien boekentips en uitleg over wat die boeken voor de patiënt kunnen betekenen.

Een uitgebreid boekenspreekuur kost 35 euro, maar leven kunnen Visser en Wilmink er niet van. Naast de Culturele Apotheek werken ze als projectmanager en redacteur. Ooit hopen ze een eigen apothekerswinkel te runnen. „We zouden graag een vaste plek willen hebben, waar mensen altijd met al hun culturele vragen terechtkunnen. Gastapothekers zouden kunnen adviseren over beeldende kunst, theater en film.”

Op korte termijn zou de apotheek naar nieuwe locaties willen afreizen. Visser: „We zouden graag bij scholen, bejaardentehuizen en gevangenissen langsgaan. Veel mensen lezen boeken uit de toptien, maar wij willen adviseren wat echt bij hen past.”

Dit weekend geeft de Culturele Apotheek advies op Festival Hongerige Wolf in Noord-Oost Groningen. Kijk voor informatie op festivalhongerigewolf.nl

    • Joke Beeckmans